cookieOptions = {...}; Az abszolút stílus 101 // BACK TO SCHOOL 2016 - virágot evelinnek -->

Az abszolút stílus 101 // BACK TO SCHOOL 2016

by - csütörtök, augusztus 18, 2016


Az előző Back To School bejegyzéseim:

Emlékszem, akkoriban, amikor a tinédzserkor nálam is beütött, borzasztó érzés volt keresztülmenni ezen a hajcihőn. Sokat jelentett volna, ha valaki elmondja nekem ezeket a dolgokat, de legfőképp azt, hogy bármennyit is tudsz a témában, időre van szükség. Azt hittem, hogy másnap felkelek, és hopp, minden világos lesz előttem... De az öltözködés, legalábbis szerintem, szorosan összefügg az önismerettel. És ahogy te magad haladsz, úgy változik a gardróbod is.

Amikor a saját stílusomra gondolok, mindig eszembe jut a következő idézet, még akkor is, ha eredetileg egyáltalán nem ebben a témában használták:
Nem mondom, hogy már elértem, vagy hogy már tökéletes volnék, hanem igyekszem, hogy el is érjem... Filippi 3: 12a.
Talán azért, mert az élet bármelyik területére illik szerintem, de ez most pont jellemzi az érzéseimet. Hiszen olyasmiről írok, amiben nekem is sokat kell még fejlődnöm. Nem is azért kezdtem erről beszélni, mert olyan nagy expertnek tartanám magam, hanem mert elképeszt a világméreteket öltő pazarlás, az a fejvesztett keringés, aminek köszönhetően irdatlan mennyiségű pénz, energia, természeti erőforrások pazarlódnak el. És mégis miért? Mert az első világi kisebbség nem tudja kontrollálni magát? Pontosan. Bevallom, ebből minimális szinten, de én is kivettem a részem, hiszen ha nem gondolok előre, könnyen beleeshetek a bőség adta csapdába. Mint akárki más, aki vásárolni indul.

Arról nem is beszélve, hogy a ruházati cikkek nagy részét olyan helyeken gyártják, ahol gyakorlatilag ismeretlen az emberi jogok védelme, a munkaerőt robotok szintjén tartják, és nem is környezetkímélő az eljárás, amivel dolgoznak. Virágkorát éli a modern rabszolgaság, és ha tetszik, ha nem, mi pénzeljük, miközben tunyulunk a "babérjainkon".

De miért is mondom ezeket? Nos, úgy gondolom, hogy egy kis tudatossággal csökkenthetjük a borzalmakat. Persze nem csak ruházkodás terén, de ez is egy olyan terület, ami sokakat érdekel. Elvégre mindenki szereti jól érezni magát a bőrében, szeret kevesebbet költeni, szereti, ha önmaga lehet, és végre nem kell órákat szánnia olyan hiábavalóságokra, mint pl nincs egy rongyom sem, amit felvegyek!!. Persze ez az elkeseredett mondat általában a túlterhelt gardrób előtt hangzik el. Tipikus. :)) Én is jártam így, egy kicsit sokszor, ami azt illeti... De ez ellen szeretnék tenni.

Hiszen ha tudom mi a stílusom, elégedett vagyok. Ha elégedett vagyok azzal, amim van, sokkal kevesebbet vásárlok. Ha viszont kevesebbet vásárlok, be tudom folyásolni, valamilyen szinten, a termelőket. Minél többen követjük ezt a gondolatmenetet, annál nagyobb a eredmény, és annál sikeresebb lehet a rabszolgaság eltörléséért és a környezet védelméért folytatott harc. :D

No de akkor lássuk csak, ez hogyan is működik a valóságban:

1. Nézz körül, inspirálódj!

 

Szerinted miért léteznek az olyan felületek, mint a Pinterest, WeHeartIt, Polyvore stb? Csak mert szerintem azért, mert az emberek mindig is szerettek inspirálódni, az internet pedig ezt egy következő szintre emelte. Nem azt mondom, hogy próbáld meg rekreálni a beállított képeket, meg outfitokat, mert ez még több frusztrációval járhat, főleg ha a méregdrága CK cuccokra buksz. Akkor részvétem.

A lényeg, hogy írj be a keresőbe olyan szavakat, mint pl fashion, style, de ha specifikusabb akarsz lenni, akkor pl grunge, punk, hipster, vintage, girly, boho, classic, shick... stb. Eleinte jobb, ha kevésbé mész bele a részletekbe, és ha már van egy elképzelésed, akkor beledobhatod magad a részletességbe.

Ezt többféleképpen teheted, a már említett oldalak segítségével. Pinteresten különböző "táblákra" tűzheted ki a képeket, amelyeket mások feltöltöttek, WeHeartIt-en létrehozhatsz "kollekciókat", ami hasonló elven működik, de ha tumblr-t szeretnél használni, akkor csak ennek nyithatsz egy külön mikroblogot, ahova a divattal kapcsolatos képeket reblogolhatod. A Polyvore pedig egyenesen erre szakosodott, a különböző ruhadarabokat tudod kombinálni mindenféle módon, teljesen szabad kezet kapsz, átcsaphatsz amatőr designerbe.


Ugyanezt végigcsinálhatod különböző frizuraötletekkel, de sminkes inspóval is, ahogy kedved tarja.

2. Miért is tetszett meg az, amit láttál?


Ide komoly gondolkodás kell, kéremszépen, ezt nem lehet csak úgy elbliccelni!! Görgesd végig a listádat, és nézd meg, mi az, ami sokszor visszatér. Ami nagyon megragadja a tekinteted. Ha megnézted az én táblámat, láthatod, hogy odavagyok a csíkos, pasztellszínű felsőkért, a pulcsikért, kardigánokért, semleges színekért, holdjáró cipőkért és a túlméretezett nadrágokért. (Tudod, mom jeans vagy boyfriend cut néven futnak a ruhásüzletekben.)

Ezek azért a kedvenceim, mert nagyon lazák, egyszerűek, semmi bonyolult dolog nincs benne, és az sem probléma, hogy esetleg passzolnak-e egymáshoz a darabok vagy sem, hiszen minden megy mindennel.  Ha egy jelzővel kéne illessem a stílusom, talán minimalista hipster, ami néhanapján grunge-ba hajlik át. (Sosem gondoltam volna, hogy ilyesmit fogok mondani magamról, de vannak még meglepetések. ^^ ) Általában nem vagyok híve az ilyen címkézgetésnek, de abban az esetben, ha ruháról van szó, még hasznos is lehet.

 

3. Nézd át a szekrényed!

 

a kép Polyvore-ról


Nagy valószínűséggel mostmár rájössz, hogy az a bizonyos darab miért is nem tetszik annyira már... Nagyon egyszerű. Nem érzed magad jól benne nagy valószínűséggel, vagy nem jellemez téged. Ez esetben tedd egy külön kupacba, és később eldöntheted róluk, hova menjenek: adománygyűjtő helyre, vagy egy ismerősnek, akinek jól is áll, és el is fogadná.
Plusz lehet rájössz, hogy valójában mindened megvan (majdnem), amire vágysz, csak nem láttad az erdőtől a fát, annyi felesleges darabod volt.

4. A stílus nem csak ruha

 

Vagyis lehet jól fog jönni egy kis hajvágás. Lehet egy kalapra van szükséged, ami jó minőségű, és bírja a különböző időjárásokat. A lényeg, hogy legyen egy olyan valami az egész megjelenésedben, ami egyedi, vagy legalább "ismertetőjegy"-szerű. Nekem ilyen a félig felfogott haj, szimplán vagy kis kontyban. Bármilyen meglepő, Nagyváradon ez még annyira nem terjedt el, mint Magyarország egyes részein, itt csak kétoldalas fonatokat lát mindenhol az ember. Nem akarok felvágni, de... I did it before it was cool. :))
Az is segíthet, ha több zenét hallgatsz. Komolyan, nálam működött. Vagy lehet csak egyszerre történt a kettő, egymástól függetlenül, de akkor is, megéri kipróbálni.
Egy másik izgalmas terület a sminkelés, mert ugyanazokkal a termékekkel és ugyanannyi idő alatt, mint általában teljesen más hatást lehet elérni. Bevallom őszintén, ezen a téren überkezdő vagyok, örülök, ha eltalálom az alapozó színét. :)) De az is igaz, hogy fejlődtem, és ez majdnem teljes egészében a sok tutorialnak köszönhető.

5. Ha jól érzed magad benne, ne érdekeljen, másoknak mi a véleménye

 

Mert ha arra figyelek, hogy milyen "mainstream" az ízlésem, nem viselhetem nyugodtan azt, amit szeretnék. És különben is, annyira mainstream nem lehetek, amennyire elsőre tűnhet. Nekem úgyse pont ugyanazok a darabok fognak tetszeni, mint egy másik "hipsternek", ez egyszer biztos, hiszen első sorban egyének vagyunk, és csak aztán lehet hangsúlyozni az esetleges hasonlóságainkat.
Ha nem ódzkodsz a turiktól, akkor esetleg ezt is kipróbálhatod, hiszen akkor biztos olyan darabjaid lesznek, mint senki másnak rajtad kívül a környezetedben.

Viszont még van egy dolog, ami talán a legfontosabb az összes közül, és sajnos hajlamosak vagyunk mind megfeledkezni erről.
Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? 26Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk? 27Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is? 28Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, 29de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. 30Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti az Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek? 31Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? 32Mindezt a nemzetekből levők kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. 33De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek. 34Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.
Szerintem ez az idézet önmagáért beszél. Ezeket a sorokat Borszékről, az erdélyi nyaralóvároskából írom, és ha csak egy picit is elfordítom a fejem, a gyönyörű hegyeket figyelhetem, a grandiózus fenyőkről nem is beszélve. Annyi elképesztő vadvirág terem, amivel nem kezd senki semmit. A menta is "potyára" nő, hiszen senki sem szagolgatja, senki sem főzi meg teának. A gyógyító forrásvíz ingyen buzog majdnem minden méteren. Talán többször kéne felemeljük a fejünket, megmozgatnunk magunkat, és rögtön nem tűnne akkora orbitális problémának, hogy "nincs mit felvenni".

Nem lelkiismeret-furdalást akartam okozni bárkinek is. Csak arra kérlek, hogy állj meg egy pillanatra, vegyél egy nagy levegőt, és úgy folytasd tovább az utadat. Hiszen elég minden napnak a maga baja. Minek terhelnéd le magad olyan dolgokkal, amik az évek távlatában eltörpülnek, annyira, hogy gyakorlatilag észrevehetetlenek?

Remélem a gyakorlati tanácsok mellett olyasmivel is szolgálhattam, ami elgondolkodtat, és cselekvésre ösztönöz. Hiszen a modern nyugati ember betegségei közé tartozik a telhetetlenség és a materializmus, ami annyira befészkelte magát a társadalomba, hogy már a kisgyerekek is tudják, mi a menő és mi nem. Általában egy olyan darab, amit Bangladeshben varrt össze futószalagon egy szegény anya, aki örül, ha nem hal éhen a családja.

Nem szeretném viszont, hogy lehangolva fejeznéd be ennek a bejegyzésnek az olvasását, úgyhogy linkelek egy hangulatos zenét, ami remélhetőleg feldob. A legközelebbig pedig, blogger off. ^^
You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp