cookieOptions = {...}; Szakdolgozat? Nem gond! 👍 // 5+1 tipp szakdoga-íráshoz 📚 - virágot evelinnek -->

Szakdolgozat? Nem gond! 👍 // 5+1 tipp szakdoga-íráshoz 📚

by - péntek, október 20, 2017


Szia! 
Annyira boldog vagyok, hogy bejelenthetem: a blog életében ez a legelső vendégbejegyzés!! Egyik kedves barátnőm, Eszti, aki most végzős egyetemen, volt olyan rendes, hogy írt nekem és neked egy listát, amivel sokkal de sokkal könnyebben tudhatjátok magatok mögött a szakdogát, arról nem is beszélve, hogy nagyobb örömmel vetheted be magad a kedvenc területed egyikének a kutatásába. Na de abba is hagyom a dumát, és következzenek a tanácsok!

Szakdolgozatírás? Nem gond!


Még elsős egyetemistaként felvettem egy Nők a tudományban c. tárgyat, csak úgy, a potya-kreditért, aminek az egyik előadását a helyi TDT vezető tartotta. Nem is tudtam akkor, hogy mekkora hasznát veszem a később annak a pár sornak, amit akkor jegyzeteltem. 

Sokan már az egyetem első évében rettegve gondolnak rá, hogy egyszer majd szakdolgozatot kell írni, ami az évek során egyre erősödik. Egyre többet vagy a könyvtárban, a tanárok egyre többet beszélnek a diplomamunkáról, állandóan kérdezik, hogy hogy állsz a témaválasztással, már átgondoltad az egész életedet, de erre a kérdésre még mindig nem tudsz válaszolni… 
Ezzel én is hasonlóan voltam, ezért úgy gondoltam összefoglalom a tapasztalataimat. ;)

1. Kezdd el időben! - Tudom.. ezt mondja mindenki!

Na nem azt mondom, hogy már másodikban legyen kész a szakdogád (bár az se rossz). De ha időben elkezded az ötletelést, akkor egyrészt egész nagy projektté is kinőheti magát. Másrészt azért is jó, mert ha kiderül menet közben, hogy mégsem működik, vagy inkább másról írnál, még van lehetőséged váltani.


2. Ne ijedj meg, ha nem jön minden elsőre!

Engem már másodéven elkapott a hév, amikor közölték, lehet jelentkezni egy tehetséggondozó programba, ahol elkezdhetjük a szakdogánkat. Ez sok jó dologgal kecsegtetett, többek közt, hogyha időben elkezded, akkor könnyebb, mire mások belevágnak, te már kész leszel, ami, hogy őszinte legyek, így is volt. De nem indult ez olyan zökkenőmentesen. Először úgy gondoltam mindenképp gyerekekkel foglalkoznék, meg is kaptam a gyerekrehabról egy témavezető elérhetőségét, mindent kigondoltunk, lelkesen hazaindultunk. Még a buszmegállóig sem értünk el, amikor csoporttársammal rájöttünk, hogy sokkal jobban lelkesedünk egymás témáiért, mint a sajátunkért... másnap el is intéztük a cserét. Nagyszerű, ő megy a gyerekekhez, én meg az uszodába, a sportolókhoz, gondoltam. Meg is volt az első pár találkozó az új témavezetővel, aki hasonlóan lelkesen állt a témához, kiadta, hogy gyűjtsek szakirodalmat, járjak utána ennek, annak. A nagy lelkesedésem hamar alább hagyott, ahogy a külföldi szakirodalmat olvastam. Egészen addig azt gondoltam, hogy tudok angolul! Sajnos ezen nem tudtam átlendülni... így pár hónap elteltével már láttam, hogy ebből nem lesz semmi. Nem kell mondanom mennyire szomorú voltam, hogy elkezdeném, de semmi nem jön össze. Aztán egyik órán elkezdett megfogalmazódni bennem egy új téma, minél többet gondolkoztam rajta, annál jobban rajzolódott ki előttem, láttam magam előtt az egész programot. Nem mondom, hogy nem voltak nehézségek, de sokkal gördülékenyebben ment az egész, és abban a témában már az angol sem jelentett akadályt. Hiszen élveztem!


3. Élvezd, amit csinálsz!

Élveztem, hogy csinálhatom, hogy a saját ötletem! És talán ez az egyik legfontosabb, hogy olyan témát válassz, ami tényleg érdekel, amit élvezel, ahogy egyre többet tudsz meg róla (mivel sokat kell majd vele foglalkoznod). 

4. Legyen FINER!

Persze, azon túl, hogy neked tetszik, kell majd más is, hogy meggyőzd a tanárokat, hogy ez jó lesz! És ez volt az, amit azon a bizonyos előadáson elhangzott. Egy jó kutatásnak a következőképpen kell kinéznie: legyen FINER! Azaz megvalósítható, érdekes, újszerű, etikus és lényeges.
Ha ezek alapján megvizsgálod az ötleted, biztosan jó dolog fog kisülni belőle!

5. Készíts munkatervet!

Ha már megvan minden, szedd össze a terveidet egy oldalban. Nem baj, ha még nem vagy biztos benne, hiszen ezek csak tervek, de fontos, hogy lásd mik a céljaid. Másrészt jól fog jönni az íráskor is, hogy vissza tudsz pillantani, hogy hogyan indultál, mi volt a célod, és sikerült-e megvalósítani.

+1 A témavezető

A történethez az is hozzá tartozik, hogy volt egy szuperjóó témavezetőm! (Akitől többek közt az 5. pontot is tanultam!) Aki hasonlóan lelkesedett a témáért, mint én! Tudom, hogy sok helyen adott, hogy melyik témával melyik témavezető „jár”, de érdemes olyannal dolgozni, akit érdekel a téma, érdekli az is, hogy haladj vele, és ha szükséges, segíti a tudományos munkád (akár előadásokra küld, segít publikálni).


Remélem, hogy segítettem nektek ezzel a pár ponttal, és hasznát veszitek az egyetemi évek alatt. Ha már benne vagy, akkor azért, ha pedig még előtte állsz, akkor meg azért kívánok sok sikert és kitartást nektek! Hajrá!! ;)

Mit is lehetne ehhez még hozzátenni? :D Engem már rendkívül inspirált, pedig még van három évem a szakdoga leadásáig. :))
A legközelebbig pedig, blogger off!

You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp