cookieOptions = {...}; Jókai Mór: Egy magyar nábob - virágot evelinnek -->

Jókai Mór: Egy magyar nábob

by - csütörtök, július 18, 2013

Figyelem emberek, csak szólok, hogy ehhez hasonló összegzések vannak még a blogon, pl. Madách Az ember tragédiája, más nem-háziolvasmányok, de készülőben van még jó néhány bejegyzés, ami egészen sokat segíthet érettségi előtt állóknak, vagy egyszerűen azoknak, akik lusták olvasni. Szori, de ez az igazság. Hah.

ígéretemhez híven végre nekikezdek a kedvenc könyveim (szinte mindegyik általam olvasott könyv a kedvencem...) ismertetőihez. Mivel ezt nemrég olvastam, úgy gondoltam, jobb, ha ezzel kezdek.
Bocsánat a terjedelmes bejegyzés miatt, de egyszerűen nem tudtam visszafogni magam. :) Persze azért, mert ez szerintem egy nagyszerű könyv, és szeretném, ha mások is elolvasnák.Néhány hasznos információ:
Szereplők
megjegyzés: a pozitív szereplők neveit vastagított betűvel, a semlegesekét szimpla betűvel, míg a negatívokét dőlt betűvel írtam
    1. Főszereplők
 • Kárpáthy János, magyar báró
 • Kárpáthy Abellinó (Béla), magyar báró
 • Szentirmay Rudolf, magyar gróf
 • Eszéki Flóra, az előbbi felesége
 • Mayer Fanny, polgárlány
 • Barna Sándor, ácsmester
 • Boltay János, polgár és Mayer Teréz, Fanny nagynénje  
    2. Mellékszereplők
 • Chataquéla, ázsiai nő
 • Wesselényi Miklós és Széchenyi István, magyar nemesek
 • Márton, hatszoros kárpátfalvi pünkösdi király
 • Kiss (Kis) Mihály, az új pünkösdi király, később nemes
 • Mayerné és lányai, Eliza, Jenny és Matild 
 • monsieur Griffand, kezdetben pástétomsütő, később tehetős párizsi bankár
    3. Epizodikus szereplők
 • külföldön élő magyar nemesek
 • Fodor Jozefine, magyar származású híres operaénekesnő és Catalani, előbbi ellenfele
 • cselédek, parasztlányok
 • Bús Péter, vendégfogadós és kocsmáros
Idő: 1820as évek Magyarországa
Fontosabb helyszínek:
 • Magyarország: Kárpátfalva, Szentirma
 • Külföld: Párizs, Pozsony
Miről is szól ez?
Abellino arra a hírre, hogy nagybátyja meghalt, képes volt otthagyni Párizst. Azt hitte, hogy az így nyert örökséggel megszabadulhat az adósságaitól. Csakhogy a nagybácsi, Jancsi úr él és virul, és ha éz még nem elég, igazán élvezi is az életet. A rokonok éppen egy ilyen rögtönzött mulatságon találkoznak, és nem valami barátságosan válnak el egymástól. Az ok: János nem hajlandó úgy kölcsönadni, ha a pénz külföldön köt ki.

A fogadóban
A történet Franciaországban folytatódik monsieur Griffand bankár otthonában. Abellino személyesen kereste fel, hogy a nagybácsi bőrére újabb kölcsönt vegyen fel, abban a reményben, hogy Jancsi úr nemsokára úgyis meghal. xxx Ebben az időben három magyar nemes ifjú, avagy ifjú nemes felkeresi Rousseau sírját. A szerző csak annyit mond el, hogy a z egyik neve Szentirmay Rudolf, a másiknak István, a harmadiknak pedig neve Miklós. (A valódi kilétüket csak évekkel később fedi fel, a teljes nevük pedig Wesselényi Miklós és Széchenzi István.) Tehát, ők hárban arról beszélgetnek útközben, hogy megéri-e fáradozni az ország felemeléséért, vagy eleve egy vesztes ügy. Egyedül Rudolf gondolja úgy, hogy a nemzet halott, mivelhogy az emberek is kulturálisan halottak. Az úton feltűnik egy újabb alak, aki teljesen meg van hatva, hogy magyar szót hall. Zavarában még bemutatkozni is elfelejt, de úgyis fogunk még találkoznbi vele a későbbiekben. Ezt követően egy nagyon izgalmas színházi csatánk lehetünk a ,,tanúi'', szó szerint. E közben Jókai bemutatja az akkori kor divatjait, amik minden nap könyörtelenül változnak, de ezzel emberi sorsok buknak meg vagy éppen felemeltetnek. Az viszont már egy másik kérdés, hogy ez mennyire tisztességes módon történik...
Rudolf éppen egy tűz eloltásánál segédkezik, amikor találkozik Chataquélával, aki akkoriban Byron felesége volt. Chataquéla szerelmes lesz Rudolfba; minden nap várta, hogy mikor látogatja majd meg az ismeretlen. Végülis eljött, mégpedig azért, hogy megkérje, legyen a felesége.

,,A tűz leánya''
Ehhez vissza kellett adja Byronnak a szíját, ezért elindult London felé. Arra egyikük sem számított, hogy Byron már halott, és az afgán nők szokása szerint tűzben öngyilkos lett. Rudolf ezt Eszékiéktől tudta meg, akik akkoriban érkeztek Angliából. Mikor ezt a hírt Rudolf megtudta, óriási megkönnyebülést érzett, és hirtelen észrevette Flóra szépségét, honvágya lett és csatlakozott Eszékiékhez.
A történet már magyarországon folytatódik, Jancsi úr birtokán, pünkösd napján. Hat éven keresztül mind Márton nyerte el a pünkösdi király címet, de ez alkalommal már egy ismeretlen lovász, Kis Miska győzött. János meg akarta tréfálni a barátjait, ezért úgy állította be az ismeretlent, mintha egy álruhás nemes lenne. Viszont egy év múlva még maga Kárpátfalva birtokosa is meglepődött, hogy ezt az egy évet Miska arra használta fel, hogy a kártyán nyert pénzösszeget birtokra és nemesi családfára költötte el. Ebben az évben a pünkösd egybeesett a Jancsi úr születés- és névnapjával. Ebből az alkalomból a báró ki akart békülni a haragosaival, tisztázni a birtok ügyeit, stb. Arra viszont nem számított, hogy az amúgy is vérig sértett unokaöccse egy nem várt ajándékkal válaszol, ami fenekestül felforgatja az összes szereplő életét.
Hogy mindehhez hogyan kapcsolódik egy szerencsétlen pozsonyi lány élete, na meg egy ácsmester méltó bosszúja, az mind kiderül, ha elolvasod az ,,Egy magyar nábob'' című könyvet! :)
Na meg arra is fény derül, hogy mi az a relytéjes ajándék, aminek láttán a jóhiszemű báró majdnem meghalt.

Részletek a filmből (1966):

Fanny a zongoránál

A bosszú

Családi boldogság
Hogy miért is szeretem én ezt ennyire?

A mellett, hogy remekül bemutatja az akkori kor küzdelmeit, szépen bele van szőve a történetbe több szerelmi szál is, amik egy idő után kezdenek bonyolultak lenni. Egyáltalán nem kiszámítható. Igaz, a jó győz, de nagyon sok gyötrelem árán. Van benne öröm, bánat, nevetni való eset és iegtépő jelenet, amikor legszívesebben kiosztanám az összes szereplőt, hogy hé, ébresztő! Egyszóval, megéri elolvasni. Az biztos, hogy felejthetetlen olvasmány, ráadásul nekünk háziolvasmány, ezért duplán ajánlom. :D

Hasznos linkek:

A film (Meg kell jegyezzem, hogy néhány apróbb változtatást leszámítva szöveghű, de még így is csalódás volt nekem. Ettől függetlenül jobb, mint az átlag magyar filmek.)
__ UPDATE __ : A filmet leszedték a youtubról, gondolom szerzői jogok miatt. Máshol nem találtam meg. :(
A könyv online rendelése (Megjegyzés: az Osiris diákkönyvtárnak nagyon szép a designja :3 )  
A pdf az eBook szerelmeseinek


Remélem hasznos volt számotokra ez a bejegyzés. :) Have a lovely day!
You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp