cookieOptions = {...}; 🌈 10 egyszerƱ-de-nagyszerƱ naplĂłzĂĄsi fajta 🌈 - virĂĄgot evelinnek -->

🌈 10 egyszerƱ-de-nagyszerƱ naplĂłzĂĄsi fajta 🌈

by - csĂŒtörtök, mĂĄrcius 29, 2018


Nagy hĂ­ve vagyok a szemĂ©lyessĂ©gnek. MĂĄrmint annak, hogy minden, amit teszĂŒnk, reflektĂĄljon arra, akik vagyunk most s akik lenni akarunk. Szeretek terveket is szƑni, rendszerezni, szĂĄmba venni mindent, ami csak erre alkalmas. Most ezĂ©rt összegyƱjtöttem azokat a naplĂłzĂĄsi formĂĄkat, amik eszembe jutottak. Nem mindegyiket hasznĂĄltam az eddigi Ă©letemben, vagy legalĂĄbbis nem ilyen formĂĄban, viszont az internet naplĂłkkal foglalkozĂł, kreatĂ­v szegleteiben sokszor talĂĄlkoztam velĂŒk.


ElƑször is, miĂ©rt Ă©ri meg naplĂłzni?

Röviden a vĂĄlasz annyi, hogy dokumentĂĄlhatod az Ă©letedet, rĂĄadĂĄsul olyan formĂĄban, ahogy az neked tetszik. Nem is muszĂĄj a mĂșltat feljegyezni, ha arra nincs kedved: ugyanennyi erƑbedobĂĄssal a jövƑdre vonatkozĂł dolgokat is leĂ­rhatod. PĂ©ldĂĄul idĂ©zetekkel, inspirĂĄlĂł kĂ©pekkel tƱzdelheted meg a lapokat, ahol a terveid is megszĂŒlettek.
Most pedig következzenek a sokféle naplózåsi fajtåk!
1. Bullet Journal


AzĂ©rt tettem be elsƑnek, mert nekem ez jött be a legjobban. Írtam mĂĄr jĂłpĂĄr bejegyzĂ©st a tĂ©mĂĄban, hiszen örĂŒlök, hogy egyre többen hasznĂĄljĂĄk ezt a rendszert, Ă©s mĂ©g jobban örĂŒlök, amikor mĂĄsokat inspirĂĄlhatok az Ă­rĂĄsaimmal, hogy tudatosabban ĂĄlljanak neki a jövƑbeli Ă©letĂŒknek. És mindezt csak egy fĂŒzettel, tollal, Ă©s egy megĂșjult mentalitĂĄssal! ✨


Itt olvashatsz még többet: BULLET JOURNAL


2. Art Journal


Ez fƑleg a mƱvĂ©sz-lelkek "must have"-je. Itt tĂ©nyleg önmagad lehetsz, az alkotĂĄsaidban is! Nem kell senki se lĂĄssa, ha valamit "elrontottĂĄl", Ă©s igazĂĄn olyasmit kreĂĄlhatsz a lapokon, amihez kedved van. Nincsen bizonyĂ­tĂĄsi kĂ©nyszer, nem lĂĄjkok mĂșlnak a "teljesĂ­tmĂ©nyeden", Ă©s mĂ©g a rajztanĂĄrod se fogja megkritizĂĄlni. Maga a tökĂ©ly. 

3. Personal Journal


TalĂĄn ez jut eszĂ©be a legtöbb embernek, amikor meghallja a "naplĂł" kifejezĂ©st. Ez a klasszikus, minden-nap-leĂ­rom-ami-velem-törtĂ©nt fajta. Egy idƑben szerettem, de rĂĄjöttem, hogy erre nekem nincs idƑm, Ă©s inkĂĄbb abbahagytam, fƑleg azĂ©rt, mert nem a pozitĂ­v dolgokra összpontosĂ­tottam, hanem kivĂ©tel nĂ©lkĂŒl mindig a negatĂ­vakra, arra, hogy miket rontottam el, milyen rossz dolgok vĂĄrhatĂłak stb. Ha valami jĂł törtĂ©nt velem, rögtön beĂĄrnyĂ©kolta egy aggodalmas gondolat. De ha jĂł hozzĂĄĂĄllĂĄssal csinĂĄlod, neked bevĂĄlhat!4. Travel Journal


Ha sokat utazol, ez nagyon tetszeni fog! Ide gyakorlatilag kĂ©peket kell beragasztani azokrĂłl a helyekrƑl, amerre jĂĄrtĂĄl, Ă©s az Ă©lmĂ©nyeidet is leĂ­rhatod. Az interneten fellelhetsz kifejezetten erre a cĂ©lra kialakĂ­tott fĂŒzeteket is, amik egy kicsit keskenyebbek, mint egy A5-ös. (A nevĂŒk travellers journal.)

5. Inspirational Journal


Ez olyasmi, mint a "vision board": a tĂ©ged inspirĂĄlĂł dolgok gyƱjtƑhelye. Nekem most pont nincs ilyenem, de a mĂĄsok naplĂłjĂĄt szĂ­vesen figyuzom az Ă©terben. Mondjuk ha nekem is lenne egy, biztos, hogy mindenhovĂĄ magammal vinnĂ©m!6. Brainstorming Journal


SzĂĄmos ilyet hasznĂĄltam az Ă©letemben, Ă©s mĂ©g most is egy elhagyhatatlan kellĂ©kem!  Ide a bloggal Ă©s  az Ă©letemmel kapcsolatos terveimet szoktam lejegyzetelni, mert Ă©szrevettem, hogy szĂłrakozottsĂĄgomban nĂ©ha a legfontosabb dolgokat vagyok kĂ©pes figyelmen kĂ­vĂŒl hagyni. đŸ˜‚đŸ‘Œ Itt össze-vissza hĂșzogatok mindent, Ă©s korĂĄntsem olyan rendezett, mint a Bullet Journalom. Pont ezĂ©rt szeretem annyira, Ă©s tartom kĂŒlön mindentƑl. Újabban viszont ez a kettƑ teljesen összefolyt, nem tartom kĂŒlön fĂŒzetben, mert Ă­gy sokkal praktikusabb. Hmmm, mi lenne, ha majd errƑl is hoznĂ©k egy bejegyzĂ©st? Nyugodtan mond el, ha örĂŒlnĂ©l egy ilyen bejegyzĂ©snek!!


*PSSSZT!! Van egy facebook-csoport a facebookon, ahol belsƑs infĂłkat szerezhetsz a blogrĂłl, betekintĂ©st nyerhetsz az olvasĂłi közössĂ©gbe Ă©s tovĂĄbbi plusz Ă­nyencsĂ©get szerezhetsz praktikus, Ă©letmĂłddal kapcsolatos dolgokrĂłl. SzeretnĂ©l csatlakozni? Itt megteheted!: virĂĄgcsokor facebook csoport*

 

7. Scrapbook


A scrapbooking tĂ­z Ă©vvel ezelƑtt tört be a magyarok tudatĂĄba, ami tulajdonkĂ©ppen egy DIY album. Ez a naplĂł a szemĂ©lyes kĂ©pek & emlĂ©kek helye! Az a poĂ©n, hogy magamnak ilyet mĂ©g soha nem csinĂĄltam, viszont ajĂĄndĂ©kba kĂ©tszer is adtam (persze nem ugyanannak a szemĂ©lynek...), mert ĂłriĂĄsi Ă©rtĂ©k, sok idƑt igĂ©nyel, Ă©s biztos olyan lesz, amilyennek te szeretnĂ©d lĂĄtni.

 

8. Zine


Egy "zine" nem mĂĄs, mint az angol magazine szĂł rövidĂ­tett formĂĄja. Ugyanis ez az atipikus naplĂłzĂĄsi forma a te szemĂ©lyes, tematikus magazinoddĂĄ vĂĄlik. Roppant egyszerƱ elkĂ©szĂ­teni, az alapja egyetlen A4-es lap, amit hat rĂ©szre osztva hajtogatsz össze, Ă©s kedved szerint dekorĂĄlod. Ebben jobban Ă©rvĂ©nyesĂŒl a DIY-feeling, ahogy a scrapbookban is, mint az összes többi ajĂĄnlatomban.

9. Anxiety Journal


Ilyet se csinĂĄltam mĂ©g, Ă©s szerencsĂ©re nem is nagyon van (mĂĄr) rĂĄ szĂŒksĂ©gem, de hogy ne is legyen, hasonlĂł koncepciĂłra Ă©pĂŒlƑ, tematikus gyƱjtemĂ©nyeket tervezek kĂ©szĂ­teni! Ahogy a nevĂ©ben is benne van, ez a naplĂł arrĂłl szĂłl, hogy szorongĂĄs ellen mindenfĂ©le hasznos dolgot gyƱjtesz össze magadnak, hogy nehĂ©z napokon legyen mihez fordulni, amikor nincs jobb alternatĂ­va. EgĂ©szen biztos vagyok benne, hogy az internet hemzseg az ötletektƑl!

10. Blog


BevĂĄllalĂłs vagy, Ă©s nem zavar, ha az egĂ©sz vilĂĄg hozzĂĄfĂ©rhet a mindennapjaidrĂłl megosztott gondolataidhoz? Akkor a blog formĂĄtum valĂłszĂ­nƱleg szĂĄmodra lett kitalĂĄlva. :) Ma mĂĄr nem is kell nagyon Ă©rteni a design-hoz, hiszen az olyan platformokon, mint a Medium, blogger (talĂĄn a Tumblr is, de abbĂłl mĂ©lyen kiĂĄbrĂĄndultam) mind egyszerƱ, felhasznĂĄlĂłbarĂĄt felĂŒletek. "Csak" a tartalomnak kell remekelnie. ;)

Te magad szoktál naplózni? És ha igen, melyik formában?
Ha kiprĂłbĂĄltad valamelyiket, Ă­rj nyugodtan nekem a tapasztalataidrĂłl! KĂ­vĂĄncsi vagyok, kinek mi vĂĄlik be. :D

A legközelebbig pedig, blogger off.

You May Also Like

0 hozzĂĄszĂłlĂĄs

MailChimp