cookieOptions = {...}; Szeretem a karácsonyt, utálom a giccset 🎄 // #EsztétiKedd ✨ - virágot evelinnek -->

Szeretem a karácsonyt, utálom a giccset 🎄 // #EsztétiKedd ✨

by - kedd, november 14, 2017


Azt, hogy a karácsonyt szeretem, tagadhatatlan. Ha elolvastad az ünnepi zeneajánlómat, már tudod, hogy még nyáron is erre készülök. Persze csak fejben!

Viszont amikor én, a kis fiatal blogger naivan besétálok a hiperszuperübermenő üzletekbe, a legtöbbször sokkol, hogy mennyire khm... érdekes véleményen vannak az emberek mindazokkal a dolgokkal kapcsolatban, amelyeket valamilyen szinten a karácsonyhoz köthetőek, és mint tárgyak, el is adhatóak. A monológom szempontjából lényegtelen, hogy ezzel idén hol is szembesültem, de megnyugtatlak: ez a sokk minden évben elér, már nagyjából október-november magasságában.

Nem zavarna ez az egész giccsparádé téma ennyire, ha nem tudnám, hogy sokakat ez tart távol a karácsony igazi tartalmának megértésétől, élvezetétől és kedves emlékek formálásától, amikre nem csak nosztalgia miatt gondol vissza, de keserű szájízzel, hanem azért, mert minden évben motivációt adna ez arra, hogy további csodás emlékeket szerezzen a családja, barátai, szerettei társaságában (egy szóval, az embereknek igazán szerintem e miatt nincs hygge-élményük karácsonykor).

Ha valaki megkérdezi tőlem, mi jut először eszembe a gyerekkori karácsonykoról, általában a gyülekezeti gyerekprogramokat, rokonlátogatást, családi estéket említem meg. Viszont ebből nem hiányozhat az ünnepi Burda- és IKEA-katalógusok böngészése sem. Biztosíthatlak, hogy a szívem legkisebb zugában sem hordozom szívesen a giccses díszeket, nagy felhajtásokat, üres beszédeket, alsó kategóriás filmeket. Mondhatni, a személyiségem nem hajlandó megtartani, de még befogadni sem azt a cirkuszt, ami ilyenkor a decemberi hónapot övezi.

Amikor viszont eljutott a tudatomig, a világban mit is "jelent" a karácsony fogalma, rendkívül megcsömörlöttem, egyetlen porcikám sem lelkesedett, sőt, az év egyik legfurább időszakának könyveltem el magamban. Legszívesebben együtt örültem volna mindenkivel, hogy milyen csodás időszaka is ez az évnek, de legbelül nem ezt éreztem. Hogy mi miatt gondoltam meg magam, nem tudnám elmondani, de mostanra szinte már tökélyre fejlesztettem magamnak, mit is szeretnék elérni a karácsony időszakában. (Ami nálam gyakorlatilag akkor kezdődik, ha tíz fok alá esik a hőmérséklet. :))

Ebből az egészből azt szerettem volna kihozni, hogy azt, amit a mainstreamben látok ilyenkor, a világból is ki tudna kergetni, ha nem tudnám, hogy számomra ez igazán mit is jelent, miért képezi annyira szerves részét a személyiségemnek, és miért mondom azt, hogy ez az év egyik fénypontja számomra. Erről terveim szerint egy későbbi írásomban számolok majd be, most viszont legyen elég annyi, amennyit most elmondtam. :)

You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp