cookieOptions = {...}; Meik Wiking: Hygge ✨ // egy könyv a boldogságról 🍾 - virágot evelinnek -->

Meik Wiking: Hygge ✨ // egy könyv a boldogságról 🍾

by - szerda, november 01, 2017

Először is, hatalmas köszönet a Kossuth Kiadónak, amiért megkaphattam a könyvet!! C:


Ki az a Meik Wiking, és miről szól a Hygge
?

Meik Wiking - mily meglepő, ugyebár - egy dán kutató, a Nemzetközi Boldogságkutató Intézet CEO-ja. Ennél fogva sokat foglalkozik a boldogság okának felderítésével, főleg azért, mert Dániát már számtalanszor választották meg a Föld legboldogabb országának. Szerinte a jóléti társadalmon kívül egy halmozottan fontos összetevő is szerepet játszik abban, hogy a dánok ott tartanak, ahol: a HYGGE (ejtsd: hüge).

Annyira odavagyok meg vissza a hygge eszményéért, hogy már két bejegyzést is írtam a blogra, mielőtt a kezemben foghattam a könyvet. Lehet picit furának tűnik, de annyira beleástam magam az internet bugyraiba, hogy korántsem volt nehéz dolgom. :D Viszont ez a könyv mindenképp rajta volt a kívánságlistámon, ha másért nem, hát a borító miatt. És legyünk őszinték, szinte minden ember a borító alapján ítél. Átvitt értelemben is. (Valahol ez teljesen érthető, mert sokat mond egy kiadóról, íróról és általában véve az emberről, aki megveszi a kiadványt, hogy milyen a kinézete az adott darabnak. Nem más miatt, de azt mutatja, hogy mennyire értékeli a témát, amivel foglalkozik.)

Itt elolvashatod a két hygge-s bejegyzésemet!: 
Hygge essencials // ezekre lesz szükséged egy jó kis pihenésre otthon


A külsőségekről


Ha már így szóba hoztam a borítót, meg kell jegyeznem, kivételesen nagyon bejön a kemény kötés! Általában a puha kötést választom, bármiről is legyen szó, mert szerintem azt sokkal egyszerűbb fogni, olvasni, lapozni. De valahogy most egy kis extrát ad az egésznek, hogy kemény lett a borító. Utána néztem, és angolul is csak "hardcover" van.

A design pedig... OMG!! Ennél aranyosabb külsejű könyvet rég láttam! A hygge-faktor kb. utoljára akkor volt ilyen magas, amikor a Micimackót vettem meg a negyedikes karácsonyi pénzemből. Persze ezúttal sokkal komolyabb dologról van szó, és persze én is felnőttem a feladathoz... :)) (Ahha, hát nem.)

A designmániás énem annak is kifejezetten örült, hogy nem a tipikus Times New Roman kísér végig az utolsó oldalig, hanem egy más, Sans Serifes fonttal lett kinyomtatva az egész üzenet. Well done!

A tartalomról


Ha kinyitod a könyvet, talán az első dolog, amit észreveszel, az a rengeteg kép. Komolyan mondom, szinte minden második oldalon van egy, ha épp nem egy teljes kép foglal el két oldalt. Először nem értettem, miért, de ha elolvasod a könyvet, minden értelmet nyer. :D

Meik Wiking stílusa nagyon menő, tök laza, és rendkívül vicces. (Szerintem. De nekem elég cringe a humorérzékem, szóval ez is szubjektív... :)) Nagyon örültem annak, hogy nem teljesen elfogult a saját nemzetének a szokásival szemben, hanem egy csöppnyi öniróniával rávilágít a dánok naiv rajongására. Ami amúgy sosem zavart, hiszen a skandináv országok az egyik kedvenceim (a másik a mediterránok, de az most nem tartozik ide :)). 

Ugyan a gyertyafény, a takarók, a sütik meg a puhaság ezen a képen hiányzik, de mentségemre szóljon, hogy a pohár belseje pont olyan színű, mint a könyvön is szereplő sötétkék! :)

Aminek a legjobban örültem a könyv olvasása közben


  • konkrét tanácsokat és példákat ad
  • hangsúlyozta a hála fontosságát a boldogságban
  • nem volt túl sok ismétlés, mint a tipikus nyugati könyvekben (azok annyira idegesítőek tudnak lenni néha...)
  • kiemelte, hogy az élet nem egy folytonos hygge, hanem a nehéz, néha szenvedéssel teli napok ellenszere (de nem homokba dugott fej-mentalitás!)


Kedvenc részeim a könyvből:


  • a dán karácsonyi hygge-szokások
  • hygge-hangulatot előidéző programajánlók minden hónapra
  • különleges hygge-receptek
  • sok-sok édesség!!!!! (ennyit a diétáról:))

Összességében nagyon örülök, hogy elolvastam a könyvet, annak ellenére, hogy már eleve sok mindent tudtam a témában. Talán pont ezért jobban oda tudtam figyelni azokra a finom hangolásokra, amit első olvasatra nem biztos, hogy észrevettem volna. Mindenkinek csak ajánlani tudom, főleg azoknak, akik krónikus fáradságtól szenvednek. Nem olyan krónikus az, ahogy ők hiszik. :)
Neked mi a véleményed a könyvről? Olvastad már? Akárhogy is legyen, írd meg kommentben!
A legközelebbig pedig, blogger off!

You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp