cookieOptions = {...}; Ezért van egy kis hyggére szükséged ✨ // főleg a hideg évszakokban - virágot evelinnek -->

Ezért van egy kis hyggére szükséged ✨ // főleg a hideg évszakokban

by - vasárnap, szeptember 17, 2017


Tudod hol igazán borús az idő ilyenkor? Skandináviában. És azt tudod, mivel tudják mégis megőrizni az életkedvüket? Nos, elsősorban a nagyon tudatos táplálkozással, rendszeres mozgással, de ki nem hagynák az úgynevezett "hygge"-t a napjaikból.

A hygge egy dán kifejezés, amit magyarul szinte nem is tudunk egy szóval visszaadni. Angolul is a legközelebbi megfelelője a "cozyness", vagyis egy olyan életérzés, amit a puha kötött ruházat, meleg takaró, incsi-fincsi kakaó, sok-sok gyertya és egy jó könyv/film/baráti társaság összessége ad. Azt kell mondjam, a dánok tudnak élni! 

a kép forrását megtalálod a jobb alsó sarokban :)

Ha jobban megfigyelsz egy IKEA-katalógust, észreveheted, hogy a svéd lakberendezési szaküzlet is hasonló érzésekre játszik rá. Ennek az az oka, amit a fentiekben már említettem is, hogy a skandináv térségekben brutálhosszúak a nappalok - nyáron. Télen viszont örülhetnek, ha egyáltalán megpillantják a nap egy kis szegletét. Ez egy csomó mindent megzavar az életükben. Sokkal kevesebb a természetes napfény, ezért fáradékonyabbak (melatonin-termelés miatt), szinte semmi D-vitamin se termelődik a szervezetükben, hajlamosabbak a depresszióra és egyéb lelki betegségekre, amiknek biokémiai eredetük van.

Miért is van neked erre szükséged?


Gondolj csak bele: legtöbbünk nem nagyon tudja ma már, mi is az a pihenés. Nehezen kapcsolunk ki, akár csak egy percre is, hogy úgy egyszerűen szeressünk élni, érezni, és nem gondolni semmi olyasmire, ami segít nem még jobban belegomolyogni az élet gondjaiba. (Mindig vannak kivételek, úgyhogy ha neked ez nem üzenet, emelem kapalom!). Mikor volt utoljára, amikor egy jóóóó nagy bögre, tömény forrócsokival befészkelted magad a kanapéba, a nélkül, hogy a rengeteg mennyiségű felesleges kalóriára gondoltál volna?

 A nélkül, hogy tudtam volna, kisgyerek korom óta ezt az életérzést kergettem, amikor bekucorodtam egy könyvvel az ágyamba, és nem voltam hajlandó még a mosdóba sem kimenni, nemhogy enni, vagy amikor kismillió gyertyát szerettem volna megvenni, hogy a virágommal egy szép kis társaságot alkossanak a "kirakatomban", vagy amikor egy újabb takaróval tértem haza, hiszen anyagból sosem elég!, vagy amikor abszolút semmi villanyt sem kapcsoltam fel, csak gyertyát gyújtottam, és a spotify-on egy remek instrumentális playlistet nyomtam be. És még sorolhatnám, of course.

(Apropó, spoty, belehallgattál már a tanulós playlistembe? Ha nem, itt megteheted!)

a kép forrását megtalálod a jobb alsó sarokban :) - megint, hehhe // Dani Dipirro

Mi NEM hygge?


Ezek után azonban nehogy arra gondolj, hogy a számtalan netflix-maraton ezzel meg van ideologizálva, mert nem ezt akartam mondani!! :)) Szerintem igenis fontos a produktivitás, hiszen a lustaság, nem is olyan lassan, de romba dönt. Viszont nem emelhetünk oszlopot a munkának, és nem isteníthetjük a nélkül, hogy az életünket ne követelné cserébe. És igenis rámehet az életünk, ha nem vigyázunk, még olyan látszólag hasznos dolgokra is, mint a kreativitás, pénzkeresés, karrier építése, de még a túl sok, egészségtelen és teljesen nonszensz "szocializálódásra" is.

Ezért van időközönként szükségünk arra, hogy kieresszük a gőzt, nehogy felrobbanjunk. Ha valaha láttál felrobbanó kuktát, akkor tudod, miről beszélek. Nagyon rossz, amikor a forró töltöttkáposzta úgy dönt, hogy ő most szépen rádrepül. :)) (Igen, mindig ilyen hasonlatokkal dobálózok. Üdv a világomban.)

De tudod mire jöttem rá mostanában? Nem elég arra gondolni, hogy na jó, akkor most hat napon keresztül minden nap nyomatom ezerrel, és akkor a hetediken majd kiengedek. Ennél több kell: egy olyan mentalitásra van szükségünk, amit nem lehet egykönnyen felzavarni, mert a hat nap pörgés után brutálnehéz átmenni pihenő üzemmódba. És ha nem vigyázol, jön a robbanás. Annak a gőznek ki kell jönnie valahogy elvégre, de szerintem azért jobb, ha nem is marad benn sokat. Csak egyszerűen kirepül. :)

Mint mindig, most is nagyon remélem, hogy inspirált ez a bejegyzés arra, hogy ne vegyed olyan halálosan komolyan az életet, hanem találd meg az arany középutat abban, amit tenned kell itt a Földön. ^^
  A legközelebbig pedig, blogger off!

You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp