cookieOptions = {...}; 7 sulis tipp, hogy ne félév végén tanuld halálra magad 📓🙄🔫 - virágot evelinnek -->

7 sulis tipp, hogy ne félév végén tanuld halálra magad 📓🙄🔫

by - csütörtök, szeptember 21, 2017


Ez már a második évem egyetemen, és a legtöbb felsőoktatási intézménnyel szemben, nálunk a második év a nehezebb. Szerencsére tavaly picit szoktattak az erőltetett menethez (Ó, az a vers annyira szép...!), ezért nem vagyok teljesen elveszve a helyzetben szerencsére. Olyan tippeket fogalmaztam meg ebben a bejegyzésben, amelyek nekem is sokat segítenek az évközi tanulásban. Idén két új nyelvet kezdtem el tanulni, teljesen nulláról, ábécével meg minden, úgyhogy alaposan fel kell kötnöm a nadrágot! :)) Más tantárgyakból röpdogákra is számíthatunk, amiket abszolút ki nem állok, de szerintem ezzel mindenki így van.

Na de ennyi elég is a panaszkodásból, jöjjenek a tanácsaim!


1. Valamilyen módon gyűjtsd egy helyre a házikat/beadandókat!


Egy megoldás lenne a klasszikus házi-füzet, de nekem ez annyira nem akar menni. Ennek egy alternatívája a telefonod jegyzet-applikációja, főleg ha olyasmit használsz, mint a Google Keep, Evernote, Don't Forget the Milk stb. A legtöbb helyen emlékeztetőt is be lehet állítani, vagy a Keep esetében az app tetejére lehet tűzni egyes feljegyzéseket, vagyis egy bullet boardként funkcionál. De pl. ha van ilyen To-Do applikáció a gépeden, az is sokat segít!
Egy másik lehetőség fizikailag egy kupacba gyűjteni mindent, ami házi. Nekem inkább ez működik, mert egyszerűen zavar, ha kupacokat látok valahol, és a helyett, hogy ide-oda tologassam a dolgaimat, inkább befejezem őket. :))


2. Nézd át a jegyzeteket ÉS a tankönyvi jegyzeteket év közben!


Ha pl. egyetemre jársz, nagy csábítás mindent félév végére halasztani, mondván, hogy majd vizsgaidőszakban amúgy sem kell bejárni órákra, bőven lesz időd mindent megcsinálni... Hát ez nagyon nem így van. Általában ilyenkor találkoztam emberekkel, előbújt a főzős-takarítós-filmnézős énem, blogötletek is ilyenkor jutottak eszembe, egy szóval mindent akartam, csak tanulni nem. Hidd el, nem lesz időd mindent rendesen átvenni, és ha nem dőlsz ki egy hét kávénélés után, akkor sem leszel semmire sem használható a végén.3. Keress interaktív tanulási lehetőségeket!


Ilyenek a quizlet.com, GFC Learning (ahol számítástechnikai dolgokról tudsz tanulni), de egy csomó YouTube-csatorna létezik már csak edukáció témakörben. Nekem sokat segített gimiben a GFC Learning, segített rendszerezni és gyakorlati módon is hasznosítani a sok elméleti tudásanyagot, de idén a quizletet fogjuk használni nyelvtanuláshoz.


4. Szerezz be egy nagy, vizuális órarendet! (opcionális)


Ez inkább opcionális lehetőség. Elég sokszor hallottam a neten azt, hogy egyesek háttérképüknek állították be az órarendjüket, de engem az inkább irritál, mint inspirál. (Nagyon nem mindegy! :)) Én az első félévben még papírra jegyzeteltem, amiket lefűztem egy nagy mappába. Annak az első oldalán volt található egy színkoordinált órarend, de mire áttértem a OneNote-ra, már teljesen megjegyeztem. Ez is inkább a kezdeti időszakban aktuális.


5. Kísérletezd ki a tanulási módszeredet, és maradj a mellett!


Keress rá a neten a különböző technikákra, és figyeld meg, neked melyik jön be! Pl. én tudom magamról, hogy a legtöbbet újraírással jegyzek meg, illetve azzal, ha kitárgyalok valamit, érdekességeket olvasok róla, rajzolok, készítek valamit (pl, óriásposztereket - a mai napig emlékszem a pszichoszomatikus betegségekre, mert természettudományok órára abból kellett egy prezentációt bemutatnom).
Ha neked a tematikus filmek nézése a bevált dolog, akkor ne mondj le róla! Vagy ha a tanárod megengedi, hogy felvedd hanganyagként az órát, és azt visszahallgatva tudsz a legjobban tanulni, ne foglalkozz más dolgokkal! Egyetemen kicsit több a szabadság a jegyzetelés területén, van, ahol nem is muszáj, de én szinte mindent feljegyzek a OneNote-ba. :) Mind egy picit mások vagyunk.
 


6. Minden nap többször is nézz be az e-mail fiókodba/Neptunba!


Mi általában kapunk SMS-t is a legfontosabb infókról, de jobb szeretem folyamatosan megnézni a virtuális postaládámat, hátha jött valami, amit muszáj tudnom. Mondjuk az én esetemben más miatt is fontos ez, különböző cikkek írására is e-mailben kapok értesítést, és ugyebár ha nem nézem meg, rögtön elugrik egy fél nap, amit kutatással tölthettem volna...
A Neptun már egy picit más tészta, onnan általában megkapok mindent mailben is, de biztos ami biztos, oda is elég sűrűn benézek, főleg vizsgaidőszakban, hátha áttettek egy vizsgaidőpontot, vagy máshol van a tanterem stb. Nem érdemes saját magaddal kitolni.


7. Találd meg az egészséges egyensúlyt a munka és a kikapcsolódás között!


Bárki bármit mond, a tanulás igenis MUNKA. És szerintem mindenki hallott már a negyedik parancsolatról egyszer életében - katolikus embereknek ez a harmadik -, ami arról szól, hogy pihenni igenis kell, ahogy dolgozni is (2 Mózes 20:8-11). Elvégre minek tanulunk, minek dolgozunk, ha utána végkimerülésben múlunk ki, és nem tudjuk egészséges módon élvezni azokat a dolgokat, amiket megkaptunk?!
A témában nem is olyan rég írtam egy bejegyzést, ami a svéd HYGGE jelenséget mutatja be. Nem teljesen arról van itt szó, mint a pihenőnap esetében, de majdnem. Nekem ilyen egy pihenőnap: egészen hygge. Ne legyen szégyenérzeted, amiért néha találkozol a barátaiddal, vagy megnézel egy filmet, de ha minden napod erről szól, sőt, még órákra sem mész be inkább, akkor azt üzenem, hogy már rég ideje összeszedned magad! :))


Mint mindig, most is teljes szívből remélem, hogy inspirált a bejegyzésem, mégpedig arra, hogy nagyobb kedvvel láss neki az oly' utált iskolai-egyetemi tanulásnak! Egyáltalán nem olyan vészes az, persze, tudom, tele van hibákkal, mint minden emberi rendszer, de ha okosan állsz hozzá, akkor igazán hasznos dolgokat tudsz kihozni ebből a néhány évből/évtizedből! (Nyugi, én sem veszem teljesen komolyan magam ebben a mondatban. =)) ) Én tudom magamról, hogy szerencsés ember vagyok, amiért azt tanulhatok, amit igazán szeretek, de természetesen emlékszem azokra az órákra, amiknek csak a gondolatától is kirázott a hideg. Úgyhogy fel a fejjel! Ezek a tippek biztos segítenek a nagy káoszban. :)
A legközelebbig pedig, blogger off!

You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp