cookieOptions = {...}; Hogyan alakíts ki egy betartható rutint? 🎯 // BACK TO SCHOOL 2017 - virágot evelinnek -->

Hogyan alakíts ki egy betartható rutint? 🎯 // BACK TO SCHOOL 2017

by - vasárnap, augusztus 27, 2017


Az internet manapság tele van rutinokkal - reggeli rutin, esti rutin, nyári rutin.... Bla bla bla. Egyesek már-már vallásos szorgalommal tartják be a precíz napirendjüket, legalábbis a képernyő túloldalán így látszik. De... mégis mire jó ez? Használ-e, ha van neked is egy rutinod? A válasz igen is, meg nem is.

Igen, mert a rutinok segítenek rendszerezni az életed, keretet adnak a napjaidnak, ezzel pedig sokkal átláthatóbb lesz, mi a fontos és mi nem.

Igen, mert segíthet új, jó szokásokat kialakítani, mégpedig azzal, hogy közben megtöröd a régi, romboló szokásaid vonalát.

De... Ha nem jól csinálod, akkor többet árt, mint használ.

Nem használ például akkor, ha görcsösen ragaszkodsz hozzá, mintha ezen múlna az életed, és ha nem követed a percre pontosan beosztott napirendet, akkor eljön a világvége. Így alakulnak át a rutinok kínzóeszközzé, ráadásul te magad alkotod meg őket!

Nem segít akkor sem, ha magadra akarsz erőszakolni olyasmit, amit nem neked találtak ki, így persze az egész rendszer, úgy ahogy van, betarthatatlan, és össze fog omolni.

Ezért fontos, hogy a rutin kialakítása előtt gondolj át pár dolgot:

1. Vannak céljaid (hosszú-közép-rövidtávú)?

2. Ezek tényleg a te céljaid, vagy külső nyomásnak engedsz?

3. Ahhoz, hogy elérjed a céljaid, mit kell tenned a következő egy éven/hónapon/héten/napon belül?

4. Ezek közül mi fér bele egyetlen napba, és mi az, amit elég, ha egy héten (hónapban) egyszer teszel meg?

Például, ha jó szakács szeretnék lenni, akkor ez egy hosszú távú cél. Viszont ennél konkrétabban kell megfogalmazni, hogy könnyebb legyen tényleges lépéseket megtennem e felé. Akkor azt mondanám, hogy öt éven belül 500 új receptet szeretnék kipróbálni + ellesni apró trükköket, amivel egyszerűbben és ízletesebben tudok főzni. (Csak szólok, hogy amúgy nekem ez így konkrétan nem célom, ezért azt se tudom, ez mennyire lenne reális... 😅) Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 100 új receptet kell kipróbálnom. 52 hét van egy évben, ebből kb. 2 jut a szabadságolásra, vagyis minden hétre jut két recept, öt éven keresztül. Viszont vannak dolgok, amiket minden nap meg kéne tennem: nagyjából 10-20 percet szánnék főzéssel kapcsolatos blogok/szaklapok olvasgatására, néznék YouTube-videókat a témában, és persze (majdnem) minden nap magamnak főznék. Remélem így könnyebben meg lehet érteni, mire akartam felhívni a figyelmet a fenti kérdésekkel. :)

Ne felejtsd el:
AZ VAGY, AMIT TESZEL.
AMIVEL TÖLTÖD A NAPJAIDAT.
AMIVEL A SZABADIDŐDET KITÖLTÖD.
AMIT CSAK AKKOR GONDOLSZ, AMIKOR CSAK MAGADDAL TÁRSALOGSZ.
AMIT KIMOMDASZ.
Ne élj vissza a hatalmaddal.


You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp