cookieOptions = {...}; 9 kolis tipp, amiknek hasznát veszed // BACK TO SCHOOL 2017 - virágot evelinnek -->

9 kolis tipp, amiknek hasznát veszed // BACK TO SCHOOL 2017

by - csütörtök, július 27, 2017


Egy évet már letudtam koliban, és ahogy elnézem, még egy ideig biztos itt fogok élni. Igaz, nem egy tipikus kollégiumban lakom, de a közös élettér, az egyetemi feeling nagyon benne van a levegőben. Az egyetlen különbség, ami sokaknak szembeötlő volt, hogy az én kolim sokkal nyugisabb és rendezettebb, mint az átlag. :)

Ebben a bejegyzésben a "legalapabb" tippeimet fogom neked bemutatni, hogy minél egyszerűbben tudj egy olyan helyen élni, ahol nem esik szét az agyad, ne menj tönkre idegileg, hanem pont ellenkezőleg, értelmes, izgalmas, nagyon-nagyon szuper hónapokat-éveket tudj magad után, amikor kiköltözöl.

1. Írd rá a neved mindenre!

A legtisztességesebb emberek is elcsábulnak a szabadon hagyott dolgok láttán, legyünk őszinték. Hogyha ráírod a neved szinte mindenre, amire csak tudod, akkor a többi kolis kétszer meggondolja, érdemes-e más cuccaihoz hozzányúlnia. Viszont ez se mindig a leghatékonyabb módszer, ami el is vezet a második pontomhoz:

2. Amit csak lehet, tegyél el a szobádba!

Így biztos nem fognak rejtélyes módon eltűnni a dolgaid - remélhetőleg, és ha bezárod a szobádat, amikor nem vagy otthon -, és ha mégis, akkor nyugodt szívvel "előveheted" a többieket, hogy miért is járnak a te szobádban...?

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nekem ilyen téren nem voltak negatív tapasztalataim, de egyszer eltűnt egy ingem néhány hétre, és nem tudom, kinél volt és miért, annyira nem is izgattam magam miatta, mert előkerült, és kb. ennyi. :)

3. Figyeld meg, mikor használnak egy helyiséget kevesebben!

Nekem első dolgom, mikor megérkezem, hogy letámadom a fürdőt, mert tudom, hogy később semmi kedvem se lesz tisztálkodni, plusz olyankor sokkal de sokkal kevesebben pályáznak a tusolóra.
Ugyanez a helyzet a konyhával: reggelenként mindenki máskor kel, ez nem probléma, napközben alig vannak otthon az emberek, de este óriási tumultus van a kicsinyke konyhánkban, ezért igyekszem, amikor csak lehet, nap közben főzni. Ha nagyon nem érek rá, akkor is inkább koradélután letudom a konyhai feladatokat.

4. Fektess be egy jó minőségű fülhallgatóba/fejhallgatóba!

Szerintem ezt nem nagyon kell magyarázni, főleg ha introvertált vagy. Néha egy kicsit már túl sok minden, sok az ember, és mindenből minden ELÉG!! :)) A zenehallgatás a legtöbbször kikapcsol, és nem engedi, hogy átszűrődjenek a nemkívánt zajok-hangok-fura akusztikus megnyilvánulások.

5. Gondold át, milyen az internet a kolidban!

Mert a legtöbbször YouTube-ozni, ne adj'isten filmezni egy kínszenvedés lesz, ha olyan, mint nálunk. :)) Készülj fel CD-kel, DVD-kel, és ha nagyon muszáj, egy viszonylag jó internet-előfizetéssel. Ez olyankor lehet égető szükség, amikor nem csak a Pinterest-táblád nem akar betölteni, hanem a Neptun sem... Ami elég gáz, főleg vizsgaidőszakban és tantárgyfelvételkor. HIGGY NEKEM!!

6. Legyenek normális határaid!

Ez a könyv (Határaink) nagyon jól elmagyarázza, mik is azok a határok, és ezeket hogyan alkalmazhatjuk az életünkben. Szerintem egy olyan közegben, ahol többen laktok együtt, ezek a dolgok halmozottan jól jöhetnek, mert mindenki tudni fogja, mit miért teszel vagy nem teszel meg, és sokkal kevesebb konfliktuson kell majd keresztülmenned.

7. Ne halogasd a problémák megbeszélését!

Ez kapcsolódik az előző ponthoz, és egy olyan dolog, amit nekem még mindig tanulnom kell, de nagyon! Ahhoz, hogy ne legyen egy teher haza menni, fontos, hogy jó legyen a kapcsolatod a társaiddal, akik egy kicsit olyanok, mint a testvérek: egyáltalán nem te választottad őket, ezért csak annyit választhatsz, hogy mennyi időt töltesz velük, de nem mondhatod azt nekik, hogy cuccoljanak ki, csak mert nem bírod őket. :) Nekem nagyon jófej szint-társaim vannak, akikkel könnyen megértetem magam, de a sokféle földrajzi helyről, kultúrából (vannak itt más országokból is ám!), családból jövő ember közös életének a csiszolódása soha nem egy éjjel alatt fog megtörténni. Ezt azért tarts észben, amikor valaki megint nem tette rendbe a konyhát vagy a fürdőt. :D

8. Nem muszáj mindenben részt venned!

Megint egy introvertált-tippet hozok, hiszen sokáig azt hittem, velem van a baj, ha nem akarok részt venni a közös programokból, amik általában spontának, és úgy érzem magam tőlük, mintha edzés után betennének egy oxigénmentes szobába, és minden lélegzetért úgy kell küzdeni. De azért szerintem az extro-embereknek is néha jó erre gondolni, az ő energia-tartályuk sem végtelen...!

9. Használd ki a lehetőségeket!

Lehet elsőre ez ellentmondásnak tűnik, de higgy nekem, mert nem az!! Sokszor nem mentem el moziba másokkal, vagy korcsolyázni, ping-pongozni, mert egyrészt nem volt rá elég pénzem, másrészt eléggé fáradt voltam az esetek többségében, és örültem, hogy végre nem vesznek körül emberek. Áhh, a drága alone-time... Végre.
DE!! A közös grill-partit nagyon vártam, és az elképzeléseim alulmúlták az élményeimet, annyira jó volt! Egy csomót beszélgettem emberekkel, nevettem és nevettem és nevettem, társasoztunk, kubboztunk, még ping-pongoztam is, meg persze nagyon jóllaktam a fincsi grill-kajától. :) Egy szóval, remek nap volt, amit *dobpergés* közösségben töltöttem.
Rendkívül értékes embereket lehet így megismerni, akikkel egy csomó jó emléket szerezhetsz, és rányomhatják a bélyegüket a jelenedre és a jövődre.

Szerinted ezek a tippek segíthetnek? Remélem igen! Ha így van, akkor mondd el kommentben, örömmel olvasnám! :D

A legközelebbig pedig, blogger off.You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp