cookieOptions = {...}; EsztétiKedd #6 - Élet a halálon és az adón túl - virágot evelinnek -->

EsztétiKedd #6 - Élet a halálon és az adón túl

by - kedd, április 25, 2017

kazetták: x // lány: x // felirat: x
Néha arra leszek figyelmes, hogy sok ismerősöm, magamat is beleértve természetesen, leragad a legalacsonyabb szinten, ami az emberi létezésre jellemző. És ilyenkor kiakadok.

Mit is értek ez alatt?
Azt, hogy hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, döntéseket hozni, viselkedni, beszélni, mintha az életünk csak a halálról meg az adóról szólna. Az elmúlásról meg a mindennapi hiábavaló dolgokról, amik szintén elmúlnak. A mindennapi kenyerünket már nem is kérjük, hanem két kezünkkel harcolunk érte, hogy a nagyhal nehogy felfaljon bennünket is. 

Apropó, nagyhal, ilyenkor mindig eszembe jut a pöpec dráma, amit román órán tanultunk, és év végén már lassan az agyamra ment. Arról szólt, hogy egy modern Jónás nem tud kikerülni a cetből, hanem mindig, amikor kivágja magát az egyikből, bekerül egy másikba. A mű végén rájön, hogy sosem tud kitörni a végtelen cetek sorozatából. És nagyon-nagyon-nagyon jól leírja, milyen az élet, ha olyan a mentalitásod, mint egy modern Jónásnak. 

Ki nem álltam az elemzéseket, amiket írnunk kellett róla, de azt be kell vallanom, hogy igaza volt Marin Sorescunak. Persze ez nem jelenti azt, hogy muszáj mindenképpen megmaradnunk ennél a stádiumnál. A mű Jónása öngyilkos lett, mert így talált rá a "belső fényére". (Szerintem sosem fogom elfelejteni a zárósorokat, annyira abszurd az egész.) Az elemzések szerint ez csak egy szimbólum, arra nézve, hogy a megvilágosodás által elvileg ki lehet törni a "cet" gyomrából. 

Én erre csak annyit mondok, hogy egészségére. Szerintem még mindig vannak más módok, ahogy fel lehet ezt számolni. Én lennék az idealista? Nem tudom. De nem is az én feladatom ezt eldönteni. Lehet nem tűnik annyira koherensnek a szövegem... Remélem azért megértettétek, mit akarok mondani. :D

A mai EsztétiKedd címét az alábbi punk szám ihlette:


You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp