cookieOptions = {...}; 10 tévhit a minimalizmusról - virágot evelinnek -->

10 tévhit a minimalizmusról

by - csütörtök, április 20, 2017Ó, a drága tévhitek! Mihez is kezdenénk nélkülük?

Ahogy azt az előző bejegyzésemben már kifejtettem, a minimalizmus mindenkinek mást jelent. De vannak bizonyos alapelvek, amelyek vezérlik ennek a mozgalomnak a képviselőit, elvégre egy tőből fakadnak a gondolatok, csak időközben sok olyan mellékág bukkant fel, amelyekbe valaki mérget öntött. A mérget pedig senki sem szereti.


Tanács: Ha valami nem életszerű, nem jó. Ezt mindig tartsd észben. :)


#1. Ettől jobb ember leszel


Ez csak egy eszköz, nem a Megváltód... Ha tényleg jobb ember válsz, akkor az a belső változások tükröződése. Hogyha a minimalizmusba és ehhez hasonló kezdeményezésekbe veted a hited, akkor gyakorlatilag egy új szabályrendszert kreálsz, tele önmarcangolási lehetőségekkel.


#2. Meg kell szabadulnod a a legtöbb dolgodtól


Az tény, hogy sokan, akik minimalisták lettek, azért választották ezt az utat, mert előtte egy szeméttelepen éltek, kupacokban álltak a ruháik, már azt sem tudták, mi van a konyhaszekrényükben, és vásárlásba temették a bánatukat. Ilyen "háttérrel" persze, hogy megválsz a legtöbb dolgodtól! De azért ha jobban belegondolok, bármennyire is sokat költekezünk itt, Kelet-Európában, minket ez annyira nem veszélyeztet. :)

Igen, meg fogsz válni néhány dologtól, ha minimalista leszel, de csakis TE mondhatod meg, hogy mitől, miért, és mikor.


#3. Nem lehetnek színes dolgaid, csak fekete-fehér-szürke


Keress csak rá nyugodtan Pinteresten/YouTube-on, és tényleg csak semleges színeket fogsz látni. Aki nagyon komolyan veszi a minimalizmust, az szembesül pl. azzal, hogy viszonylag kevés ruhával maradt, amiket sehogy sem tud párosítani. Teljesen logikus lépés az ilyenkor, hogy feltankol semleges árnyalatokkal. De ember... Semleges árnyalatok léteznek a fehéren, feketén, szürkén túl is! Én például sosem hordok feketét, csak esetleg fekete nadrágot, mert engem öregít. A sötétkéket viszont, meg pl. a pasztellrózsaszínt nagyon szeretem, így azokat többször hordom, igen, fehérrel, mert azt is szeretem! Csakúgy, mint a bézst és annak árnyalatait. De zöld ruháim is vannak.

A lényeg, hogy senki sem mondja meg neked, milyen színek legyenek a gardróbodban. És annyira nem vagyok nagy divat-mániás, szeretem a cuki ruhákat, de ennyi. Így sokkal könnyebb nekem eldönteni, hogy mit mivel párosítsak. Lehetsz minimalista úgy is, hogy közben a szivárvány minden színét magadra aggatod, csak egy kicsit nehezebb lesz a dolgod. :))

A háztartás esetében pedig, hát, nekem elég színes a szobám, a koliban fehér alapon, otthon pedig kék-sárga alapon dolgozok, és teljesen okésan működik eddig. :)

#4. Szegénynek és aszketikusnak kell lenned


Öööö, tessék?
Amitől nem fogok gondolkodás nélkül költekezni, szegény vagyok? Nekem nem úgy tűnik.
A minimalizmusban tényleg megvan a veszély arra, hogy valaki elveti a sulykot, és megpróbál majd egy lyukban élni, teveszőr ruhában, egy tállal, egy székkel meg egy asztallal, de az nagyon nem lenne életszerű egy átlagember esetében.

#5. Vegánnak kell lenned, másképp nem vagy igazi minimalista


Szeretem az állatokat, a természetet, nagyon-nagyon környezetvédő próbálok lenni, de nem, sosem lennék vegán. Ezt majd bővebben kifejtem a jövőben egy másik bejegyzésben, de a konszumerizmus elleni fellépés nem azt jelenti, hogy nemet mondasz a húsnak, méznek, állati eredetű dolgoknak stb.

#6. Minden a számokról szól


Én is hallottam már olyat, hogy az a minimalista, akinek max. 150-300 dolga van összesen. Mármint... ÖSSZESEN. Ágyat, konyhai felszerelést, textileket, ruhákat, mosdós cuccokat beleszámolva. Nem azért, de ez a legtöbb ember számára nem megvalósítható, és szembe is megy a minimalizmus alapelveivel.

Az a lényeg, hogy mindened, amid van, téged szolgáljon, téged jellemezzen olyan értelemben, hogy megmutassa, ki vagy, örömöt okozzon, ne legyen egy újabb fölösleges stresszforrás, (amúgy a stressz jó dolog!! A rossz stresszkezelés az, ami sokakat sírba visz, csak hogy tudd!), egy szóval: ne a tárgyaknak élj és azért, hogy újabbakat vegyél, hanem örülni tudj annak, amid van.

#7. Nem lehetnek hobbijaid


Megint, ez nem életszerű. Mindenkinek megvannak azok a területei, ahol ki tud bontakozni. Nekem ez a zene, a kreativitás, alkotás, rendszerezés, bármilyen formában. Ezért például soha nem szabadulnék meg a kazettáktól, cédéktől, kézműves dolgoktól, tanulási segédeszközöktől. Kismillió ceruzám, színes tollam, szövegkiemelőm, post-it note-om, füzetem van, amiket mind használok, és nagyon is boldog vagyok velük. Nem a tárgyak okozták nekem a boldogságot, hanem a használatuk során kialakult élményeim.

Például te lehet ugyanezt érzed, amikor főzöl, sütsz, edzel, programozol, fotózol, sminkelsz... Én nem érzem. (Sütni-főzni szeretek ugyan, de még nem invesztálnék profi dolgokba, még tanulom a dolgokat. :)) ) Sose lesz háromféle biciklim, négyféle úszószerkóm, százféle objektívem és harminc kamerám. De nem is fogok sminkes dolgokra egy vagyont költeni. Viszont ha te ezekben érzed otthon magad, hajrá!

#8. Nem lehetnek szép dolgaid


Ez egy kicsit kapcsolódik az előzőhöz, de valamiért egyesek azt hiszik, hogy amitől kevesebb tárgya van egy minimalistának, annál... rosszabbak. Pedig ha jobban belegondolsz, ezzel több pénzt takaríthatsz meg, így olyan dolgokat vásárolhatsz, amik tartósak, szépek, jól kidolgozottak.

#9. Nem lehetnek érzéseid


Ha figyelmesen olvastad az előző gondolataimat, akkor rájössz, hogy ez egyszerűen lehetetlen. Enough said. :))


#10. Nem lehetsz fenn az interneten, ki kell vonulnod a világból és remeteként kell élned


"Nem lehet facebookod, nem instázhatsz, mi is az a Snapchat?"

Igen, az internetes szokásaink erősen befolyásolják a vásárlási, fogyasztási szokásainkat, de ha egy kicsit is fegyelmezettebb valaki, észreveszi, hogy mikor lépett át egy határt, amit nem kellett volna, és legközelebb min javíthat. Megint ugyanaz az elv érvényes itt is, mint máskor: boldogabb lettem attól, hogy órákat töltöttem mások életét vizsgálva, miközben saját magamat százszor eltemettem gondolatban? Nem? Akkor minek is csinálom? Azért, hogy közelebb kerüljek a barátaimhoz, vagy hogy random embereket iriggyé tegyek az überszerkesztett képeimmel?

NEM ÉLETSZERŰ, én azt mondom!!

Egyelőre ennyit tudtam kisajtolni magamból, de még sok terület van a minimalizmuson belül, amit fel szeretnék nektek tárni. :D A legközelebbig pedig, blogger off!


You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp