cookieOptions = {...}; Cambridge FCE Exam | élmények a Writing szesszióról - virágot evelinnek -->

Cambridge FCE Exam | élmények a Writing szesszióról

by - péntek, szeptember 04, 2015

Először teljesen másról szerettem volna írni ma, de belegondoltam, hogy mivel a vizsga március végén volt, és én még nem fejeztem be a kis "Cambridge - sorozatomat", pedig már kezdek felejteni a feladattípusok közül, ezért a minél hamarább túl vagyok rajta, annál jobb elvén alapozva itt vagyok, amint a fogalmazás részéről írok, és itt vagy te, aki ezt nagy örömmel olvasod. Vagy ha nem is örömmel, mert izgulsz a közelgő vizsga miatt, akkor várod már a lényeget. Naigen. 

Ha nem olvastad volna, itt vannak az előző bejegyzéseim a cambridgei vizsgával:
  1. Speaking
  2. Reading and Use of English - egyszerre volt a kettő

Preparation, avagy hogyan készültem fel 


A readingnél is jobban szeretem ezt a részt, komolyan, mert hiába adják meg a témát, amiben írnod kell, óriási szabadságom van.  Erre a részre nem is nagyon készültem, hacsak az órán feladott assigmentek nem számítanak annak... Főleg azért nem törtem magam, mert nemigen lett volna, aki kijavította volna őket, meg amúgy is, leveleztem külföldiekkel, úgyhogy probléma megoldva. :))

De az azért mégis csak elég ciki helyzet volt, amikor megpillantottam a feladványokat, és a "kötelezően megoldandó"  rubrikánál az esszé volt feltüntetve... (Merthogy aWriting két részből áll: az elsőben muszáj azt csinálnod, amit ők mondanak, a másodikban meg lehet válogatni.) Bezzeg az amúgy tök jó munkafüzetben azt írta, hogy biztos levelet fogok kapni, erre odatolnak nekem egy esszét. Hirtelen azt se tudtam, hogy mit csináljak, mert pont azt nem néztem meg, hogy hogyan kell megírni, ráadásul suliban sem vettük még, úgyhogy csak néztem a monitort, mint bocika a refreshelt kaput. Itthon, miközben vártam, hogy leteljen a két hét, míg kiteszik az eredményeket, utánanéztem a Wikipédián, és hát, mit ne mondjak... Aszondja, hogy az esszé tutira várható. Kösz szépen, Longman munkafüzet!
Tanulság: SOHA, de SOHA gondold azt, hogy valamiből teljesen fel vagy készülve. Inkább nézz át mindent kétszer-háromszor-négyszer-ötször, mint hogy aztán a vizsgán jöjj rá a mulasztásodra.

Score, avagy mennyire konyítok én ehhez: 180/190 pont


Ahhoz képest, hogy az elején kissé bajban voltam, eléggé jól ment, nemde? :D

Az esszé témája a sport volt, illetve a mellett kellett érvelni, ha jól emlékszem, hogy miért jó a sport. Vagyis... pontosan nem tudom, de az biztos, hogy én megemlítettem a "magányos" és a csapatban sportolókat.
A második részben több assigment közül lehetett válogatni: írhattam egy cikket családi nyaralás témában, egy levelet olyan barátnak, aki nem értékeli a divatot, és választhattam még valamit, ami fogalmam sincs, hogy mi volt... A lényeg, hogy én a levelet választottam, mert abból tényleg BOSS vagyok, pls. Arról magyaráztam a képzeletbeli (fiú) levelezőtársamnak, hogy nem feltétlenül szeretnie a divatot, de tiszteletben kell tartania önmagát (azzal, hogy nem hanyagolja el magát), és bizonyos intézmények dress-codeját.

A rendelkezésünkre adott idő kereken két óra volt, amiből én kb negyvenöt percet azzal töltöttem, hogy folytonosan át-meg-átolvastam a remekeimet, hátha van benne még egy hiba, meg úgy általában az élet nagy kérdésein gondolkodtam. Meg azon, hogy miért tették olyan messzire a monitort?!?! Igen, ezt mondtam már a múltkor is, de a kijelző távolsága szívügyem. Pont, mint az, hogy egy teremnyi vizsgázó kopácsolását kellett hallgassam. Most komolyan, szinte lefagyott az agyam, és nem csak azért, mert hirtelen nem tudtam mit kezdeni az esszével, hanem a  sok kopp-kopp-kopp miatt is. Ilyenkor kérdőjelezem meg a legjobban a műkörmök praktikusságát. Mert eléggé rásegített arra, hogy percekig sztereóban hallgassam a pötyögést.

Tanács?


A tumblrön, de akár random pen pal oldalakon keress magadnak szimpatikus levelezőtársakat, ha lehet, inkább olyas valakit, aki angol területen él, hogy segíteni tudjon bizonyos kifejezések, szavak, nyelvtani dlgok használatával kapcsolatban. Sokat segít, tényleg!

Annyira nincs mit mondjak pluszba, szóval ha apróságokra vagy kíváncsi, akkor nyugodtan írj kommentet, vagy akár keress meg facebookon (a blognak van saját oldala!!), és privátban is írhatsz, ha az úgy kényelmesebb neked. :) Remélem segíthetek... Nemsokára jövök az utolsó Cambridgees bejegyzésemmel, meg teljesen más ínyencségekkel, úgyhogy iratkozz fel, lájkolj, vagy ahogy neked jól esik. A legközelebbig pedig, blogger off.
Score, avagy mennyire konyítok én ehhez:

You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp