cookieOptions = {...}; Cambridge FCE Exam | élmények a Reading meg a Use of English szesszióról - virágot evelinnek -->

Cambridge FCE Exam | élmények a Reading meg a Use of English szesszióról

by - szombat, augusztus 15, 2015

nincs kifogás - tessék tanulni! :)
Olyan jó érzés véééégre valahára beteljesíteni az ígéretem. Tartalmas ez a nyár, na. :D És mivel jövő héten megyek táborba, muszáj most posztoljak, ha nem akarok még jobban lemaradni. Aki esetleg nem olvasta, vagy elfelejtette volna, itt van a szóbelis bejegyzésem.

A háttérstory

Nahát ott hagytam abba, hogy egy pénteki napon volt a speaking, másnap pedig az összes többi zsinórban.

 

 

Preparation, avagy hogyan készültem fel

Nem is kell mondjam, hogy olvasásból úgy, hogy .... olvastam? :)) De most komolyan, nem nagy was ist das, csak fogsz egy könyvet, ami lehetőleg nem Shakespeare vagy Dickens vagy Jane Austen eredetiben, de még Agatha sem, mert azt még románul sem mindig lehet érteni, hanem ilyen kis könnyed YA (fiatal felnőtteknek). De az angol magazinok ugyanúgy megteszik, ha még kezdő vagy. Én is így kezdtem. Mindig kaptuk Joyce Meyer ingyen füzetecskéjét, és apum odatett ötödikben, hogy fordítsam le. SEMMIT SEM ÉRTETTEM BELŐLE AKKOR. Nemrég elővettem őket, és majdnem elröhögtem magam, hogy milyen egyszerű és mindennapi szavakkal álltam hadilábon akkoriban.

Use of English. Ki nem állom. Sosem szerettem, mindig ezzel voltak problémáim olimpiászokon tantárgyversenyeken is. Nem nagyon volt más választásom, mint fogtam magam, és szépen letettem a hátsó felem, rákényszerítve az agysejtjeimet, hogy a munkafüzetre figyeljenek, és ne arra, hogy milyen rebloggolnivalók vannak tumblr-ön. Nagyon nehéz volt, trust me. Hajjj, de túléltem, nem? :) És megérte!!! Yasss!!!

Score, avagy mennyire konyítok én ehhez: 183/190 pont (Reading); 172/190 pont (Use of English)

Igen, gondolom látszik, hogy mennyire más szinten állok abból, amit szeretek is csinálni (olvasni), mint abból, amit annyit nem gyakoroltam úgy igazából (shame on me). A Readinget meg az UoE-t szépen fogták és egybetették, háromtól negyed ötig pedig csak azt csináltam, hogy próbáltam okosakat írogatni a gépbe és nem szétizzadni a tenyerem meg az egeret. Szegényke.

Nos, a vizsga maga elég érdekes volt, de csak azért, mert pl. megengedték, hogy vigyünk be magunknak vizet, de csak akkor, ha leszedjük a címkét róla. Mintha nem lenne túl feltűnő arról puskázni, de ők tudják. Pixet, vagyis bocsánat, írószert vihettünk be sajátot, de adtak ők is, csakúgy, mint papírt. Mondjuk annyira sokat nem használtam, csak olyan ideges voltam, hogy egy csomót lehúzogattam meg ilyenek. Heh.

Olyan sorrendben engedtek be minket a terembe, ahogy jelentkeztünk, és mivel én voltam a legelső, én kaptam meg az első gépet. Kissé fura volt rájönni erre az izgalom kellős közepén, de semmi baj.
Azon a lapon, amit adtak, rajta volt a userszámunk meg a password, és ezt minden szesszió után lecserélték. Értelemszerűen ezzel kellett bejelentkezni, miután elmondták a szabályzatot. (Mindig elmondták, mindig megkérdezték, hogy nincs-e nálad valami segédeszköz, hogy add át. Mintha bevallottam volna, ha puskáznék. Hah!)
Először ki kellett tölteni egy kis kérdőívet, gondolom a statisztikák miatt, amiben kérdezték, hogy nő vagy-e vagy férfi, milyen nemzetiségű, hol élsz, hány sulid van, miért teszed le a vizsgát, voltál-e már, stb.

Kissé nehéz volt nekem megszokni a kijelzőt, mivel szemüveggel azért fájt a szemem, mert túl közelre hozta, nélküle meg azért, mert nem láttam rendesen. Idővel megszoktam, de eléggé zavart. Csak mondom, hogy az, aki szeretne menni, ezt is vegye figyelembe. Elég sok időt szoktam számítógép előtt tölteni, de így is bosszantott eléggé akkor. Anyway.

ÖSSZESEN HÉT RÉSZBŐL ÁLL, Use of Englishsel kezdődik. Először ki kellett egészíteni egy hiányos szöveget, de meg volt adva több lehetőség, amiből választani lehetett, de inkább az igeidők használatára kíváncsiak itt. Ennek amúgy az a neve, hogy multiple choice cloze.
Ezután jön az open cloze, és ahogy a neve is mondja, itt te magadtól kell beírd a szerinted odaillő hiányzó szavakat. Itt főleg azt nézték, hogy tudod-e a különbséget a határozók között, meg hogy mikor melyiket kell használni - in, on, from, to, into, stb stb.
A következő a word formation, amikor is meg vannak adva a "csonka szavak", amiket képezni kell. Például meg van adva, hogy onnan egy olyan szó hiányzik, aminek köze van a birthhöz, a helyes válasz meg a born. Ez egy igazi példa, emlékszem, egyszer ezt nem tudtam, amikor gyakoroltam tantárgyversenyre tavaly.
Az utolsó UoE rész pedig a key word transfromation. Ez az idegeimre ment!!!! Csak egy mondattal, amit végül nem is alakítottam át, elvesztegettem nagyjából öt percet. Nem nagyon értem, hogy miért ennyit tekergetni a mondatokat... Ha egyszer el lehet mondani egyféleképpen, miért akarják annyira, hogy másképp mondjam?!?! Az volt a szerencsém, hogy az esetek felében direct speechet kellett indirect speechbe tenni, és azt meg pont a vizsga előtt tanultuk suliban. Nem vagyok rá büszke, ez tény, de ez van.

Reading - avagy bonyolítsuk túl azt, amit egy óvodás is megértene. Más értelme annyira nincs. Szövegértésből mindig jó voltam, kivéve akkor, amikor százszor megtekerik a lehetséges válaszokat, hogy még véletlenül se a jót találd el. Mert minek azt.
Sajna nem nagyon emlékszem a mintaszövegekre, hogy miről is szóltak, de volt egy utazgatós, egy delfines, amit majdnem teljesen elrontottam, de utolsó percben sikerült kijavítanom, meg még valami.
utazgatós - néhány emberke beszélt arról, hogy miért kezdett el beszámoló jellegű cikkeket írni, aztán meg kérdések voltak, hogy melyik mondta ezt meg ezt, és melyik utálja ezt meg ezt, stb. Amúgy ez az utolsó volt, de nem emlékszem, hogy pontosan miről szólt az első. multiple matching
delfines - hiányoztak mondatok, és ki kellett találni, hogy a hétből melyik hat illik bele a szövegbe. text with 6 sentences missing
text with 6 multiple choice questions - ??? nem tudom, rég volt, sajnálom :(

Itt pedig egy link, ahol nagyon hasznos mintapéldákat találsz, hogy milyen is a vizsga. Sok szerencsét a gyakorláshoz! :)

Ha esetleg kérdéseid lennének akár a Readinggel, Use of Englishsel vagy a Speakinggel kapcsolatban, nyugodtan írj kommentet, e-mailt, de facebookon is szívesen segítek! Elvégre nem azért izgultam végig az egészet, hogy aztán megtartsam magamnak a tanácsaimat...
De addig is, blogger off.

You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp