cookieOptions = {...}; Reneszánsz álom és transzhumán köd - virágot evelinnek -->

Reneszánsz álom és transzhumán köd

by - szombat, július 04, 2015


Utólag visszaolvasva alig írtam arról, amiről akartam, de akit annyira érdekel egy tisztességes könyvajánló, annak tudom ajánlani ezt. :)

                                                                                                            

Végigvergődtem magam az Infernon, és hogy is mondjam... A narratíva lenyűgöző. Sikerült rávennie, hogy elolvassam azokat a leírásokat a reneszánsz művészet kiemelkedő "darabjairól", amik soha az életben nem érdekeltek, és nem is fognak érdekelni annyira, hogy beleássam magam a témába, de ennél többet nem tudok Dan Brown javára írni.
Komolyan, annak ellenére, hogy a szereplők szuperül vannak felépítve, a konfliktus sose tűnt erőltetettnek, a feszültség minta a világ legnagyobb dinamójából táplálkozna, a világ gondjai összeolvadnak az egyének sorsával, művészien görbülnek az idősíkok, ÉS MÉGIS azt mondom, hogy bárcsak ne olvastam volna az Infernot.

Mielőtt a lelkes rajongók ledarálnának és bedobnának Rondabugyrod legalsó zugaiba...


...vagy egyenesen a Sátán egyik fejét tömnék be velem, hadd magyarázzam meg, hogy én mi alapján ítélek meg minden. egyes. dolgot.


Egyetlenegy kérdésnek kell megfelelniük, mégpedig annak, hogy beleillenek-e az én világnézetembe vagy sem? Ha igen, good for you! Ha meg nem... Hát, így jártál. Ha ki akarok tartani valami mellett, akkor szinte kötelező radikálisnak lennem ilyen dolgokban is. Sajnos már nem egyszer megtapasztaltam, hogy milyen is az, ha valami lassan, de biztosan eltéríti az ideáidat, befészkeli magát a világnézetedbe, és saját magad ellen fordít, úgyhogy megfogadtam a saját lelki egyensúlyom érdekében, hogy nem tágítok, legyen az bárki, aki nem ért velem egyet.
Még Dan Brown is ide tartozik, bármennyire is tehetségesen forgatja a szavakat összevissza, ameddig már én sem tudom, hogy mit gondoltam. vagy most mit gondolok. vagy hogy gondoltam-e valaha valamit is. Értitek ti miről beszélek. :))

A cselekményről röviden - vagy nem


Van egy nagyon jeles, nagyon elmés (amerikai) szimbólumkutatónk, aki egyszer csak egy firenzei kórházban ébred, és rájön, hogy semmire sem emlékszik az utolsó két napból, meglőtték, úgyhogy majdnem otthagyta a fogát az ősi macskaköveken, deeeee NEM!! Ő megmenekült, és egy szuperintelligens, 208-as IQ-jú (!) doktornővel az oldalán azon kapja magát, hogy meg kell mentse a világot egy öngyilkos biológus pokoli tervétől. És amikor azt mondom, hogy pokoli, azt úgy is értem.

Tudjátok, van az a dolog, hogy pestis, meg van egy író, Dante Allighieri... Na, a könyv hemzseg az utalásoktól, nem is véletlenül. A biológusunk ugyanis attól fél, hogy a Föld túlnépesedése fogja okozni az emberi "faj" kihalását, ezért elő akarja segíteni a természet önműködő tisztítórendszerét, hogy az embereknek ne kihalniuk, csak megtizedelődni kelljen. Először mindenki szörnyülködik a tervet hallva, de a végére Brownnak sikerült úgy alakítani a cselekményt, a szereplők gondolkodását, stb, hogy akarva-akaratlanul nem is fog olyan elrugaszkodottnak tűnni a génmanipuláció. Meg a transzhumanista filozófia.

Hadd magyarázzam meg, mi is az a transzhumanizmus.
A transzhumanizmus a tudománynak és technikának az ember szellemi és fizikai képességeinek fejlesztésére való felhasználását támogató nemzetközi intellektuális és kulturális mozgalom. A mozgalom szükségtelennek és nemkívánatosnak tartja az „emberi állapot” egyes jellemzőit, mint például a betegségeket, a fogyatékosságot, az öregedést és a (nem önkéntes) halált.

Kösz, WikiPedia!
Hogyha valaki jártas a keresztény életfelfogásban, akkor az rájön, hogy miért is szörnyülküdök, amikor elolvasom ezt a mondatot. Eleve nem is azzal van a bajom, hogy a betegséget, a fogyatékosságot stb. akarják legyőzni, hanem azzal, hogy az ilyen tudósok elfogadhatónak tartják a mindenféle élőlények génjeinek megbabrálását, meg ilyenek. Sőt, a kötelességüknek tartják ezt véghezvinni, mivel a következő evolúciós ugrásnak tekintik. És gondolom nem is olyan nehéz elképzelni, hogy hova vezethet, ha teret engedünk az ilyesminek. Mekkora hatással lehet az emberekre egy ehhez hasonló beavatkozás.

Bárhogy is gondoljuk, ezek nem olyan dolgok, amikre azt lehet mondani, hogy áhhhh, messze van még ez, minek ezzel foglalkozni egyáltalán??? Egyáltalán nem ez a helyzet. Look.

Az elnökjelölt, aki legyőzné a halált.

És ha nagyon érdekel a téma, még tudok mutatni érdekes dolgokat...

Visszatérve az Infernora...


Nem azt mondom, hogy nem érdekes, hogy nem gondolatébresztő, hogy nem volt benne sok munka, és hogy Dan Brown nem tehetséges... Én csak azt mondom, hogy nem értek vele egyet. Van különbség. ;)
                                                                                                            

Nagyon szívesen meghallgatom, hogy mi a ti véleményetek a témában, úgyhogy ha nem nagy kérés, kérlek, fejtsétek ki bárminemű hozzáfűznivalótokat a bejegyzéshez, akkor is, ha szöges ellentétben áll az én véleményemmel, és akkor is, ha nagyjából ugyanaz.
Csak egyet kérek, tartsa mindenki tiszteletben a másik anyját-apját-kismacskáját, és a lehető legcivilizáltabban fejtsd ki a véleményed, elvégre ezért vagyunk mi emberek, mert képesek vagyunk erre, nem?
Blogger off, have a nice summer, meg minden!

You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp