cookieOptions = {...}; Cambridge FCE Exam | Szóbelis élmények - virágot evelinnek -->

Cambridge FCE Exam | Szóbelis élmények

by - szombat, június 13, 2015

Megígértem? Meg. Szóval itt van.

A háttérstory
Még januárban jelentkeztem a vizsgára az eurolingva.ro oldalon, ami csak ezzel foglalkozik. Az egészben az a legjobb, hogy nagyváradi székhelyű, szóval ki lehet fizetni személyesen is (Computer Based-re mentem, meg akciós is volt, vagymi, úgyhogy viszonylag olcsón megúsztam). Ugyanabban az épületben tartották a vizsgát is, szóval nem nagyon értek meglepetések, odataláltam egyedül, és nem is lehet eltévedni az épületben. ^^

Preparation, avagy hogyan készültem fel
SEHOGY. (Mondjuk meg is látszott...) Nem vicc, tényleg nem készültem, de nem is nagyon lett volna hogy... Próbáltam én angolul dumálni Bogival meg másokkal, de persze annyival maradtam. Nem az ő hibájuk, hogy nem voltak rászorulva az angolul való gondolkodásra!... Mondjuk, ha ezt is figyelembe vesszük, fényesen sikerült ez a rész. :>
Az is igaz, hogy próbáltam én angolul gondolkodni, de az ilyen "fele ápö fele víz fele vótör" lett. Komolyan.

Score, avagy mennyire konyítok én ehhez: 176/190 pont
Ezzel ez az utolsó előtti a sorban.

Maga a vizsga elég érdekesen folyt le. Pénteken volt, fél öttől, de egész nap nem voltam suliban, mert #boss. Helyette YouTube videókat néztem, hogy hogyan is megy ez (mert hamarább nem jutott eszembe...pfff). Ez a videó a legjobb, amit találtam, mármint a legszínvonalasabban teljesítő vizsgázók ezen vannak, komolyan.Aznap néztem meg a Gone Girlt is. Épp, hogy sikerült befejeznem, már rohantam is a villamoshoz! Írta a jelentkezési lapon, hogy illik ott lenni fél órával a vizsga kezdete előtt. Na hát én több, mint egy óra előnnyel érkeztem, ezért feltankoltam kajával.

Egy jótanács: soha az életben ne egyél gyorsan felszívódó cukrokat vizsga előtt!! Semmilyen körülmények között, péeles. És ezt hót komolyan mondom. Én is tudtam, hogy nem szabad olyasmit enni, ha nem akarod, hogy a gyomrod korogjon a vizsga alatt, de hát nem jutott el az agyamig, hogy a puffasztott rizs plusz joghurt rajta nem éppen a legmegfelelőbb combo ilyenkor. Haha, Evelin logika a maximumon, as usual.

Ahogy a fenti videóban is látszik, egyszerre két személy vizsgázik, plusz a teremben van még három, de legalább két interlocutor, azaz a vizsgáztatók. Akik próbálnak nem furán nézni rád, és fenntartani a szemkontaktust, mert elvileg ez az egész egy átlagos konverszációhoz kell hasonlítson, de valljuk be, NEM AZ. Az én interlocutorjaim nagyon kedvesek voltak ettől eltekintve, és a beszélgetőtársam is elég jól vágta az angolt, nála látszott, hogy csak a vizsga miatt járt különórákra. Elég szpécsi szavakat hallottam tőle, amiket fogalmam sincs honnan szedett akkor hirtelen.

Ennek a vizsgának több része van, mint mindegyiknek, de már nem tudom, hogy szám szerint hány is... De arra viszont igen, hogy először csak be kellett mutatkozni, kérdezték a nevem, hogy honnan vagyok, és asszem kb ennyi. Majd feltették azt a nagyon nerve-wracking kérdést, hogy mit szeretek a szabadidőmben csinálni. Kösz, hogy még itt is sablonkérdésekkel találkozom, Cambridge! Ezután részleteket kérdeztek, hogy a szabadidős tevékenységek közül mit és hogyan stb.

Ha jól emlékszem, ekkor jött az a rész, amikor két hasonló, mégis különböző képet kellett összehasonlítani. Nekem a felső képen biciklizők voltak, különböző öltözékekben, sportosabban, elegánsabban, asszem reggel, de mindenképpen nappal és melegben.
Az alsó kép egy metró megállót ábrázolt, és az emberek elég jól felöltöztek. A különbségeknél beszéltem az időjárásról, a ruhákról, a választott közlekedési eszközről stb. A társam két parkos képet kapott, az elsőn sétálók voltak, a másodikon maratoni futók.
Nagyjából egy percet kell beszélni megállás nélkül, és utána rákérdeznek a másik lapjára, hogy te személyesen melyiket választanád a két lehetőség közül, vagyis nekem az volt, hogy inkább sétálnék vagy szaladnék?

Aztán fel volt írva egy lapra, hogy HOLIDAY vagy ilyesmi, és spidergram stílusban öt szó volt hozzákötve: money, weather, stuff to bring with yourself, planning, meg még valami, de nememlékszem!!! (Valószínűleg olyasmi volt, hogy hol laksz, de nem vagyok benne biztos.) Ekkor ketten közösen meg kellett beszéljük, hogy mi mit tartunk a két legfontosabb dolognak, amikor nyaralni megyünk, és utána elmondani az interlocutornak is a véleményünk. Fontos dolog, hogy sokan itt azt hiszik, hogy muszáj egyet érteni a másikkal, de ez nem igaz! Ugraszd ki nyugodtan a nyulat a bokorból, és menj bele egy kis minivitába, legalább megy vele az idő is. :))

A legvégén kérdéseket tettek fel a nyaralással kapcsolatban, és az egyiknél nem igazán jó választ adtam,mert még én is rájöttem, hogy upszii, nem ezt kérdezték, de most már mindegy... Az a legcikibb pillanat, amikor úgy hibázol, hogy még te is észreveszed rögtön, de már nem lehet visszavonni, ajh. És nekem elég sokszor volt ebben az élményben részem abban a kemény negyed órában.

Amikor kijöttem, gyorsan elpakoltam, vettem a cuccaim, és húztam is el, egyenesen a Lotus Centre felé, hogy kipanaszkodjam magam anyumnak, és ruhanézegetésbe temessem bánatomat. Komolyan azt hittem, hogy itt megbuktam, kész, vége, kaputtgemacht. Deee nem!! HA.

Minden vizsgázni vágyónak és készülőnek sok-sok sikert kívánok a felkészüléshez és magához a vizsgához is, remélem ti nem bénáztok majd a kiejtésetekkel. Nekem elég erős magyar akcentusom van, és nem nagyon csiszoltam azóta se rajta. Na mindegy, majd legközelebb!!

Nemsokára jelentkezem majd az FCE sorozatom következő részével, remélhetőleg jövő héten, de még semmi sem biztos, úgyhogy nem ígérgetek itt mindenfélét, amit nem tudok teljesíteni...
Addig is, blogger off.

You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp