cookieOptions = {...}; Ünnepeljünk // sütögetés MUFFIN TORTA - virágot evelinnek -->

Ünnepeljünk // sütögetés MUFFIN TORTA

by - hétfő, április 06, 2015

Lehet, hogy egyeseknek egy kicsit elkéstem ezzel a poszttal, de az ortodox húsvét úgyis csak egy hét múlva lesz, szóval semmi sincs veszve.
Most nálunk amúgy iskola másként van, és a napi feladat a hagyományőrzés. Amit mindenki otthon őriz, nehogy elvesszen. Asszem nálunk már elveszett, mert sehol sem találom a hagyományt. Sehol egy húsvéti tojás, vagy valami ilyesmi (csokiból volt, de az életnagyságú nyulak felfalták 24 óra leforgása alatt), és nem is bűzlök a kölnitől, hála az égnek.
De ez nem azt jelenti, hogy ne ünnepelnék, dehogyis! Igenis ünneplek - a magam módján. Merthát van rá okom. Ha más nem is, a feltámadás. Az mindig megérdemel egy shoutoutot.

Hogyan is ünnepel egy magamfajta?

Először is, délig alszok, mertmiértne kipihenem magam, ami duplán jó, mert amellett, hogy szeretek aludni, szükségem is van rá, így a sok tanítási nap után. Utána egy óra flashmob-nézegetés a YouTubeon (az Up To Faith meg Az első Vidám Vasárnap, na meg a Nemvicc, ezek ilyen must watch nekem ilyenkor). Reggelizni is kéne ugyebár, és miért ne ennék egy kis nagyi-féle szőlőlekvárt? Tisztára olyan, mint a zselé. Nyami. Ki nem hagyjam a sorból a Hillsong UNITED új számának rongyosra hallgatását, amit e pillanatban is büszkén végzek.

Ja meg egy kis meki sosem árt - vagy mégis? Biztos, ami biztos, ma extra adag pilatest utalok ki magamnak, az extra adag hambi mellé (perks of having a finnyás bro: he gives his hamurger to you).
un shake cu ciocolata, va rog


És itt a recept - mert ezért jöttetek, nem?

Tudom, meki meg muffin, nem sok ez egy kicsit? hahahahahha no. :3
Lehet, hogy ezt eddig nem mondtam, de remek cukrász vagyok. És igen, most egy jó nagyot füllentettem. Tbh, az igazság az, hogy szeretek sütni - ami persze nem egyenlő azzal, hogy mindig jól is sikerül... De a NoSalty-s alap muffinreceptet már tökélyre fejlesztettem, úgyhogy gondoltam: "miért is ne süssek valamit, amikor úgyis Pészakh van, plusz egy szülinapot is ünneplünk ma??". Anyum ajánlotta a család ősrégi receptes füzetéből az "Olcsó dobos torta" címszó alatt szereplő csoda elkészítését, de nem volt itthon az esszencia, egy EGÉSZ VAJ (omg, minek ennyi??), ezért maradtam a NoSalty-féle muffinnál. És mivel a muffinforma is elfogyott (hehe), legyen most fancy torta, és kész. Jobban mondva egy szimpla piskóta, de vú kérsz, nekem ezentúl torta.


Okés, felfogtam, jön a recept!

Hozzávalók:

  • 0.5 kg liszt (vagy két bögre, ugyanannyiba jön ki)
  • 175-200 gramm cukor (az eredeti szerint egy bögre, de az állati sok), de ha van más édesítő, akkor inkább azt, mert nagyon nem diétás így
  • 0,25 ml tej (egy bögrével)
  • 100 ml olaj
  • 1 tojás
  • 1 csomag sütőpor (de én olyan rebellis vagyok, hogy szódabikarbónát használok, mert-miért-ne)
Elkészítés:
  1. liszt + sütőpor
  2. a tojást addig kevered, amíg habos lesz, és beledobod szépen eldolgozod a cukorral-olajjal-tejjel, amíg olyan szép lesz az állaga. yay. ^^
  3. mindent egybedobsz, mert jóló, és nem érdekel, csak ne legyen csomós
  4. kivajazod a tálat, amiben sütöd. vagy. teszel bele sütőpapírt. de én vajazok.
  5. kb 175 celsius fokon sütöd, amíg jó lesz (muffin formában circa 20 perc elég kell legyen, de hát ha fancy tortát csinálsz, akkor készülj fel egy jó fél órás várakozásra a sütő mellett
  6. ameddig sül, addig hallgass Taya Smithet. vagy nézz Jimmy Fallont, nekem mindegy.
  7. mértékkel, de lehet enni, ha már kihűlt. jóétvágyat hozzá meg egészségedre, satöbbi.
A sütés menete - képekben:

Született kajafotós vagyok, nem kell mondani.
Keviiiiiiiiiiiiiiiiiiin - banana?
olyan jó habosra sikerült, OMG :3
a szódabikarbónát összekevertem az ecettel (lehet citrommal is, az a jobb, de nem volt itthon)

a fél kiló liszt meg a hatástalanított szódabikarbonát (a háttérben a tojásos massza)


apránként kevertem hozzá



És készen is van a muffin alaptészta!Mondjuk én nem álltam meg itt, mert ha már torta, akkor legyen igazi fancy-féle csoda.
Hanem félbe osztottam a tésztát, és tettem az egyik részhez két kanál kakaóport.

Mivel nem tudtam eldönteni, hogy milyet csináljak, inkább készítettem kétféle tésztát. :v
Ja, és megjegyezném, hogy hogyha teszel bele kakaót, akkor más lesz az állaga a tésztának, ezért vele arányosan tettem még egy kis tejet, hogy megegyezzen a kettő, és egyszerre süljenek meg.
fele-fele, mert #BlackMuffinsMatter


a már kettéosztott mennyiséget is kettéosztottam, hogy az egyike tehessek meggyet...
...mert EGYESEK nem képesek megenni a meggyes sütit. Nem baj, öcsi, majd csak kinövöd
szépen kivajaztam a jénait
az IKEA útmutató szerint 175 fokra állítottam a sütőt, és előmelegítés utántól számolva pont fél óráig sütöttem
a tetejét még azért megszórtam egy kis kókuszreszelékkel :v
mmmm, ugye milyen guszta??


Remélem nektek is legalább ilyen jól fog sikerülni, mint amilyen incsifincsi lett az enyém (nagyon szerény vagyok, de ha ez az igazság....!). Kellemes ünnepeket, bárhogy is neveznéd azt. (Én maradok a hagyományos Feltámadási Ünnepeknél, a húsvét túl szuggesztív. Kösz, nem kérek sonkát.)

P.s.: Bocs a sok képért, de ezt muszáj volt dokumentálnom!
TIPP: Tehetsz bele szinte akármit még, csak vigyázz az arányokra. Pl a meggy leve nagyon szépen megfestheti a tésztát... De kreatívkodd ki magad nyugodtan!

You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp