cookieOptions = {...}; MBTI -- mert komolyan, ez pszicho - virágot evelinnek -->

MBTI -- mert komolyan, ez pszicho

by - csütörtök, január 29, 2015

Halihó!
Eredetileg nem ez lett volna a kövi poszt, de az, amin eddig dolgoztam, nem áll még készen arra, hogy megjelenjen a nagyközönség előtt, ezért úgy gondoltam, hogy egy kevésbé konfrontáló jellegű témával állok elő, mégpedig a pszichológiával. Igen, tizenhét vagyok, még licis, de ez van, ha a magyar honlapok nem képesek a témában értékelhető cikkeket írni: autodidakta módon beleásom magam a témába. Ami a Myers-Briggs féle személyiségindikátor.
Aki már régebb óta követ, az tudja, hogy én INTJ vagyok, és már egy éve mind készülök írni a témában. Eddig azért nem sikerült, mert nem értettem kb a felét az egésznek, de a téma elég érdekes, ezért egy nap valamikor január második hetében elővettem egy füzetet, egy pixet és a telefonomat. tumblr. search. mbti. jegyzetelés ezerrel. ÉS MEGVILÁGOSODTAM!!! íme itt van a kutatásom eredménye:

Gondolom hallottatok már Karl Gustav Jungról. Szerinte négy kognitív (megismerő) funkciót használunk, amelyek által megismerjük a világot. Ez a négy az
 • érzékelés (Sensing)
 • érzés (Feeling)
 • gondolkodás (Thinking)
 • intuíció (iNtuition)
Ezekből kiindulva Katherine Myers és lánya, Isabel Briggs kidolgozták a saját elméletüket arra nézve, hogy hogyan is használjuk ezeket a megismerő funkciókat a mindennapokban.

Mielőtt jobban belemennék a témába, szeretném leszögezni, hogy ez csak egy elmélet, és azért bíznak benne sokan, mert néhány okos ember okosnak tűnő dolgokat mondott, amelyek mintha tényleg úgy is lennének, ahogy ők azt mondták. Nem szabad "szentírásként" kezelni, általánosságokat elfogadni, stb., mert minden ember más és más, nagyon komplexek vagyunk, és nem lehet MINDENT megmagyarázni egy pszichológiai elmélet alapján. Támpontokat adhat, segíthet is a mindennapokban, mert különben ez is a lényege... Megérteni, hogy bizonyos helyzetekben miért reagálunk egy bizonyos módon. FONTOS: szerintem a csoportok között lehetnek átfedések!  
Ha megérted, hogy hogy küszöbölheted ki a személyiséged negatívumjait, akkor jobban előtérbe kerül a személyiséged pozitív oldala. Legalábbis én erre próbálom ezt használni.
De ha elmagyarázom az egészet, akkor majd te is beláthatod, hogy igazam van.

 Szóval. Ott tartottam, hogy fejlesztés. Mind a négy funkciónak van két változata: egy introvertált és egy extrovertált. A rövidítések így néznek ki: Se, Si, Fe, Fi, Te, Ti, Ne, Ni. Most nagyon figyeljetek, mert néhány dolgot fontos megjegyezni, és én nem éppen a jó magyarázóképességemről vagyok híres...

 1. Mindenki használja a négy fő funkciót.
 2. Van egy domináns, egy másodlagos, egy harmadlagos és egy periférikus funkciód, attól függően, hogy milyen sorrendben használod őket.
 3. Ebből a négyből kettő extrovertált, kettő introvertált. Mindenkinek.
 4. Ha a domináns funkciód intro, akkor vagy te is intro. Ha extro, akkor az vagy.
 5. A másodlagos (auxiliary) funkciód akkor intro, ha a domináns extro, és fordítva.
  pl. Ni-Te-Fi-Se
 6. Az egymást kiegészítő funkciók a következők:  iNtuition-Sensing és Feeling-Thinking  
Hogy el tudd dönteni, hogy te milyen sorrendben használod ezeket, érdemes kitölteni egy tesztet a sok közül. Magyarul nekem a lelektanitipusok.net jött be, én azt töltöttem ki először, és szerintem elég megbízható. Anyway, az angol honlapok jobban tetszettek, ajánlani a personalityjunkie.com-ot vagy a  http://www.myersbriggs.org oldalát tudom. Van még egy csomó, elég, ha rákeresel google-n, és kiad vagy százat. Nem vicc.
De ha nem bízol az internetes tesztekben, jól teszed. Ez esetben elmagyarázom dióhéjban a funkciók működését.

Sensing - Érzékelés
Ezt a legkönnyebb kiszúrni, mivel ennek vannak a legértelműbb jelei. MEGFIGYELÉS, TAPASZTALAT jellemzi
 • xSxP Extrovertált (Se): A Se-t használó személy a jelenben él. Vagy nagyon játékos és szórakoztató, vagy pedig komoly és rideg. Folyton lefoglalja a külső világ. Ha röviden kéne összegezni, a Carpe diem mindent elmond róla. Valószínűleg kedveli a fizikai tevékenységeket (pl. sport). A praktikus megoldásokat kedveli, könnyen el lehet vonni a figyelmét. Számára minden a tapasztalatról szól.
 • xSxJ Introvertált (Si):  A múlt áll a középpontban, és a múlt tapasztalatait hajlamos kivetíteni a jelenre és a közeljövőre. Általában konzervatív, a bevált módszerekhez folyamodik. Sok részletre emlékszik a múlttal kapcsolatban, szeret történeteket mesélni. Néha lehet szentimentalista és nosztalgikus. Szereti a rendszerességet és a rendszereket, a tényeket beépíteni a személyes tapasztalatai mellé (vagyis összehasonlítja őket a megélt eseményekkel).
Se - "ÉÉÉÉRZED?"

Feeling - Érzékelés
 •  xxFJ Extrovertált (Fe): "Kifele érez." Szeret másokat maga elé helyezni (fontossági sorrendben), mert így érzi jól magát. Határozott, néha lehet egy intimidáló nézése mások felé, mintha bámulná az embereket. Fontos számára, hogy a többi ember mit érez. Hajlamos átvenni mások hangulatát. Arra összpontosít, hogy bizonyos dolgok milyen érzelmeket váltanak ki. Ha érzelmekről van szó, jó előadók lehetnek. Könnyen szerez barátokat, a mosolygós típus. Általában szeret írni, festeni, játszani valamilyen hangszeren. Úgy tűnik, hogy - másokhoz képest - az érzelmek szélesebb skáláját éli meg.
 • xxFP Introvertált (Fi): Az előző ellentéte, elég nehéz felismerni. Úgy teremti meg a belső egyensúlyát, hogy először magában tisztázza az érzelmeit, amelyeket nem "váltogat" egyik percről a másikra, hanem szeret egy bizonyos hangulat mellett maradni, és azt megélni. Úgy hoz létre kapcsolatot mások érzelmeivel, hogy összehasonlítja a saját életével. Fontosak számára az ideák, a személyes meggyőződés. Sokszor ezek is irányítják a döntéseit.
Fi -  "mindig ugyanazok a sekély emberek, ugyanaz a céltalan csacsogás"
Fe - "és szeretlek TÉGED, random lakos!!"
Thinking - Gondolkodás
Ez a funkció felel az emberek logikájáért.
 • xxTJ Extrovertált (Te): Nagyon dinamikus, szereti a dolgokat és az embereket is rendszerezni, besorolni valahová azért, hogy hatékonyan tudjon körülöttük dolgozni. Direkt, magabiztos, magas elvárásai lehetnek (főleg, ha egy IxTJ-ről van szó)  Szeret határozott kijelentéseket megfogalmazni, ha valamit magyaráz, hajlamos tőmondatokban beszélni. Megeshet, hogy belekezd egy mondatba, amit aztán nem fejez be, mert gondolatban végigviszi a gondolatot (bocs a fura megfogalmazásért). Neki is lehet egy fürkésző tekintete, mint a Se-nek. Lehet, hogy kedvét leli a rejtvényekben, de szereti, ha a dolgok praktikusak. Ő az, aki folyton azt kérdezgeti: MI? MI AZ? MI ENNEK A HASZNA? MIT ÉR? Szereti, ha a dolgoknak értelme van.
 • xxTP Introvertált (Ti): Analitikus, nagyon logikus beállítottságú. Folyton azt kérdezi, hogy MIÉÉÉÉRT? és HOGY?? Szereti a tényeket és a logikus magyarázatokat. Praktikus, ha xSTP, és teoretikus, ha xNTP. A "gondolkodj, mielőtt megszólalsz" alapján mindent megvitatnak saját magukkal, mielőtt határozott véleményt nyilvánítanának. Mivel Fe-vel jár együtt, hajlamos mások érzelmeit analizálni. Mindent megfejt (vagy legalábbis szeretne.) Fontos számára megérteni a dolgokat.
  Ti - "rossz oldalról pucolod a banánt"
  Te - UNATKOZOOOM
iNtuition - Intuíció
"Egyszerűen... csak tudom."
 • xNxP Extrovertált (Ne): Jellemző rá az egyik gondolatról a másikra ugrás, szeret eljátszani mindenféle lehetőséggel. Nem feltétlenül tagja valamilyen "ááádeszeretem"-klubnak.Általában félbehagyja a dolgokat, mert eszébe jutott valami más. Könnyen eléri a mindblown-reakciót bárkinél. A dolgokat teljes egészükben látja. Egy gondolatból százat csinál. Jellemző rá ez a kérdés, hogy MI LENNE, HA...? Számára mintha minden kapcsolatban lenne mindennel. Eléggé spontán, egy szívdobbanás alatt eljut "ától zéig". Néha untathat másokat.
 • xNxJ Introvertált (Ni): Nehéz felismerni az emberekben. Általában a jövőre koncentrálnak (a Si-vel ellentétben), ezért hajlamosak öt-tíz éves terveket szőni. Semmit nem tesz anélkül, hogy végiggondolná a következményeket. Ha eszébe jut egy téma, addig nem hagyja békén, ameddig a mélyre nem ásott. Képes egy mondatban is összefoglalni a lényeget, de abból inkább egy könyv kerekedik ki. (hehe :D) Sok olyan ember, aki ezt használja, beszámolt arról, hogy kijelentésszerű módon jöttek rá dolgokra, mintha megvilágosodtak volna. Nem, most komolyan. Ez így szokott lenni.
  Ni - "azt hiszi, hogy átverhet :))))"
  Ne
Ha sikeresen végigrágtad magad a leírásokon, válassz, hogy melyik  sorrend hasonlít leginkább a tiédre. Ezeket már nem magyarázom el, mert volt már, aki könyvet írt a témában, olyan sok minden van még, és én  nem vagyok pszichológus, sem tapasztalt, szóval... Mondjuk lenne mit mondjak, de azok már ilyen... magas dolgok, és még nem tudom, hogy bizonyos fogalmakat hogyan nevezünk magyarul. Még tovább kell kutassak... De az INTJ életről mindenképpen fogok írni. Just wait for it.
Ti - Se - Ni - Fe   ISTP
Ti - Ne - Si - Fe   INTP

Fi - Se - Ni - Te   ISFJ
Fi - Ne - Si - Te   INFP

Ni - Te - Fi - Se   INTJ
Ni - Fe - Ti - Se   INFJ

Si - Te - Fi - Ne   ISTJ
Si - Fe - Ti - Ne   ESTP

Se - Ti - Fe - Ni   ESTP
Se - Fi - Te - Ni   ESFJ

Ne - Ti - Fe - Si   ENTP
Ne - Fi - Te - Si   ENFP

Te - Ni - Se - Fi   ENTJ
Te - Si - Ne - Fi   ESTJ

Fe - Ni - Se - Ti   ENFJ
Fe - Si - Ne - Ti   ESFJ
Remélem nem írtam el egyet sem... Ha mégis, szóljatok, pls!

 Ezeket a tumblr oldalakat használtam fel a "kutatásom" alatt

fun-mbti-analysis   eliamona   funkymbtifiction   readingontheroof   mbtireallife   ornamentaltardis   enfjmusings   intpmusings   diaryofanenfj   me-and-my-intj   mbti-confessions   insomnials stbstbstb

Ha keresel, még találsz legalább ugyanennyit.
Remélem hasznos volt ez a bejegyzés, és segíthettem néhány embernek. Ha észrevettél valami hibát, vagy valami valótlant állítottam, kérlek szólj, hogy ne hülyeségeket terjesszek!! Köszike!!

Ameddig én készülök a kövi poszttal, nézz szét nyugodtan, és mondd el a véleményed! :v :3 ;)
Blogger off.
Most nagyon figyeljetek, mert
 

You May Also Like

0 hozzászólás

MailChimp